Юношеският национален отбор на България до 19 години започна с равенство участието си в първия кръг на квалификациите за Евро 2013. Българите завършиха 1:1 с домакина на мини-турнира Унгария.

Съставът на Владимир Стоянов доминираше през по-голямата част от мача, като още в четвъртата минута Борислав Цонев отправи удар към вратата на "маджарите". Последваха неточни удари на Милчо Ангелов, Цонев, Кристиян Петков и Станислав Дрянов, преди противно на логиката и развоя на двубоя домакините да поведат с първия си точен изстрел в очертанията на вратата, пазена от Анатоли Господинов. Точен за унгарците в 31-ата минута бе Сечи.

"Лъвовете" обаче не загубиха самообладание и точно преди почивката Борислав Цонев можеше да направи 1:1. Още в началото на второто полувреме българите изравниха. Кристиян Петков се възползва от подаване на Георг Илиев и не остави шансове на Наги. Пак Петков от пряк свободен удар пробва да затрудни вратаря на домакините, а освен него шансове се откриха пред Георги Стоичков и Цонев. В крайна сметка статистиката показа 6 точни удара за нашите срещу 2 за Унгария.

Дебют за юношите до 19 години направи нападателят на Литекс Кирил Десподов, който бе част и от състава до 17 години, класирал за елитния кръг на Евро 2013.

В другия мач от групата Австрия разгроми аутсайдера Андора с 9:0. Именно срещу бундестима е следващият мач на българите, като той ще се играе в неделя от 14:30 часа българско време. Първите два тима в крайното подреждане продължават в следващата фаза от пресявките, а шанс да попадне в елитния кръг ще има и най-силно представилият се трети отбор във всичките 12 групи.

Съставът на България (U19):

1. Анатоли Господинов – капитан, 3. Радослав Терзиев, 6. Георги Радев, 5. Петър Чобанов, 16. Лазар Марин, 4. Георг Илиев, 8. Георги Стоичков (76 – 7. Пламен Пенев), 10. Станислав Дрянов, 13. Борислав Цонев, 11. Кристиян Петков, 17. Милчо Ангелов (78 – 18. Кирил Десподов)