Треньор №1 на България за ХХ век Димитър Пенев отново блесна с незабравими изказвания. Стратега от Мировяне даде обширно интервю за предаването "Тази Неделя" по bTV, в което говори за много от житейските си разбирания.

Пената призна, че според него образованието и футболът не са чак толкова свързани и човек може да стане добър играч и без да е залягал над книгите.

"Не е толкова задължително футболът и образованието да вървят ръка за ръка. Ако върнем назад - големите звезди на Германия Бекенбауер и Кройф - те какво са завършили? Две полувисши ли? Не. А ако питаме от наша страна Якимов - висше ли е завършил? Или две висши? А е номер едно футболист", коментира в типичния си стил бившият селекционер, извел националния отбор до четвъртото място на САЩ'94.

Пенев разкри, че винаги е бил критичен към Христо Стоичков и Любослав Пенев, като често прибягвал и до силови методи, при един от които Камата избягал от треньора в банята на съблекалните на стадиона в Перник.

По време на легендарното американско лято през 1994 година пък един от шефовете на БФС - адвокат Радичев, е настройвал резервните футболисти от националния отбор срещу треньорското ръководство, което провокирало и загубата с 0:4 от Швеция в малкия финал, призна още Стратега.

Решението на Димитър Бербатов да се оттегли от националния тим бе определено от Пената, като "безпринципно", а легендарният треньор обясни и защо толкова често бърка имената на футболистите си.

"Понеже когато като треньор съм нервиран и провокиран от странични хора или някои от състезателите, премълчавам, за да не казвам истината къде е сбъркал, променям една буквичка и отиваме в мой познат, при когото съвпадат имената и често се долавя от вас, журналистите, и публикуват: "Пената този го именува еди-къде си и еди-как си", обясни чичото на Любослав Пенев.