Тежки моменти прeживя собственикът на Берое Николай Банев. Той бе атакуван с грозни обиди от феновете на тима при 0:0 с Локо (Пд) на стадиона в Стара Загора. Ядосан, бизнесменът дори искаше да извади отбора от терена, но размисли. Два дни след скандала той обяви намерението си да продаде клуба. Той ще се раздели с пълния пакет акции за символичната сума 1 лев.

- Г-н Банев, сигурно сте отчаян от това, което се случи на стадиона в събота?
- Отчаян е меко казано. Шокиран съм и дори не ми се говори за футбол. Случаят е абсурден. Културното ниво на част от хората на стадиона е твърде обезпокоително.

- Какво стана на стадиона? Имаха ли повод феновете да реагират по този начин?
- Поводът не е важен. Сблъскваме се с едно изключително опасно явление. Група от хора крещи, заплашва, псува. Не става въпрос за мен, това е обществена опасност. Уродливо явление, с което обществото трябва да се пребори. Ако ли не - не ми се мисли какво ще стане.

- Докога ще издържате отбора?
- Докато не се види светлина в тунела и не се намери купувач. Категоричен съм обаче, че повече няма да стъпя в Стара Загора. Не мога да приема това арогантно отношение. Тази безпричинна злоба е шокираща.

- Ще се намери ли купувач?
- Не съм сигурен. На мача в събота бях със собствениците на Локомотив (Пд). Те бяха потресени от това, което чуха и видяха. Идваше им да се качат на колите си и да напуснат колкото може по-бързо града. Даже агитката на Локо спря да пее и се чудеше какво се случва.

- Как се обяснява омразата към човек, който дава пари за футбола?
- Явно на благодетелите не се гледа с добро око. Смятат, че са забогатели незаконно, че живеят прекалено добре. Явно трябваше да извадя от семейния музей трабанта, който карах навремето, за да ме приемат младите хора. Ако бях дошъл на стадиона с него, може би нямаше да имам проблеми.
- Вие сам казвате, че това не е истинската публика на Берое, но все пак агресията е налице.
- Младият човек не знае как се издържа един футболен клуб. Обича да гледа големите отбори по телевизията. Да, хубаво е да привлечем Дрогба но икономически е невъзможно това да стане. Това е утопизъм. Може би и аз, ръководството и треньорите носим голяма вина. Не успяхме да осъществим диалог с младите хора. В случая не срещнахме подкрепа и от общината. Искахме да ни намерят някакво помещение в града. В него щяхме да открием фенклуб, музей на Берое. Щяха да се пускат мачове на отбора. От две години чакаме помощ и в крайна сметка - нищо.

- Значи общината изобщо не ви подкрепя?
- Уви, това е факт. Нямаме условия да инвестираме в спортната база на клуба. Въпреки това деляхме един терен с музиканти, които си правеха концертите. По темата се изговори много преди седмици.

- Отблъсква ли ви вече футболът?
- Напротив. Футболът е велика игра. Той е явление, което няма нищо общо с отношението на привържениците към ръководството. Тези неща се случват навсякъде, не само на стадиона в Стара Загора. Лошото е, че започваме да ги приемаме като нещо нормално. А това показва деградация на част от младото поколение. Нещата са много дълбоки и държавата трябва сериозно да помисли.


- Същата, която според вас не помага на футбола.
- За съжаление държавата наистина е загърбила футбола. В ДАМС явно мислят за други неща и имат други приоритети. Ако нещата не се променят, този спорт го чакат много тежки времена.

Момчил Лельов, в-к „7 дни Спорт”