Основна тема на пресконференцията на селекционера на националния отбор Михаил мадански преди мача с Уелс очаквано бе изненадващо оттегляне на Благой Георгиев от лагера на тима, само ден преди последната евроквалификация.

"Надявах се на този лагер да говорим повече за футбол, но моите очаквания са едни, а нещата, които се случват- съвсем други. Днес в 11.00 часа разбрах, че си е тръгнал Благой Георгиев и това си е негово решение. Може само той си ги знае би мотивите ще научите от самия него. Аз не бих се ангажирал да правя обстоен коментар.Важното е да се разбере, че аз съм жестоко обиден от факта, че футболист си тръгва.

Сега си давам сметка, защо националният отбор е в такова положение. Сега си давам сметка, защо е било толкова трудно на другите - заради капризите на този или онзи.Това е нещо, което в последните години се случваше ей така. Някой решава, че треньора не му е приятен и пуска декларация. Искам да кажа, че национален отбор ще има тогава, когато основният началник в него е неговият треньор. За да се оправи това положение трябва да се реже из дъно. Ако искаме да се отлепим от дъното трябва да режем от дъното. Който не се съобразява с треньора. Няма място в отбора.

Това е първото, което трябва да се направи. Когато човек чете вестници остава с впечатление, че националният отбор е банда олигофрени. Не съм съгласен с това. Смятам, че не е така и съм убеден, че могат да се намерят хора, които знаят за какво идват в националния отбор. Например Станислав Генчев, и посред нощ да му се обадиш тръгва пеша и пристига в лагера. Никога няма да поставя условия, да иска да му изпратим кола, да му поръчаме това или онова, изпратете ми розов екип и други. Златински например си тръгна със сълзи на очи. С такива хора искам да работя. Да сте чули някога Мартин Петров да се оплаква, въпреки че доста пъти игра с контузии? Не сте и няма да чуете, а и аз никога не съм чул. Предпочитам да работя с хора, които искат да играят за страната си. Всеки си има глава на раменете и знае какво прави. Щом Благой напуска по този начин, показва, че не е гръбнак на отбора.

Останах с впечатление, че след вчерашната тренировка, която проведохме и търсихме оптималния вариант за утре, той е останал с впечатление, че няма да е титуляр и това го е подтикнало да предприеме тези действия. Аз и досега не знам кой ще е титуляр. Вчера проведох честен и откровен разговор с Благо Георгиев и с Митко Рангелов. И на двамата казах едно и също нещо, което няма да споделям. Отговорите им обаче бяха съвсем различни.

Не знам до колко на отбора им липсва Благо Георгиев. Аз лично смятам, че не е кой знае екстремна ситуацията. Не се е случило нищо кой знае какво. Сега някои хора, които не успяха да получат шанс за изява ще го получат утре. Ако следващият треньор има нужда от Благо Георгиев да го извика. Ако остана аз ще разберете какво ще се случи. Аз трудно ще си променя позицията за Благой Георгиев. Сега е най-добрия момент за подмладяване на отбора. Аз вярвам на младите футболисти и знам, че ще дадат всичко от себе си. Съзнавам, че в последните няколко години, аз съм човека, който се опитва да помага за развитието на футбола в България", коментира селекционерът на националния ни тим.

Мадански, който по принцип има договор с БФС да води младежките национали, обясни, че в последните дни е разговарял много пъти с президента на централата Борислав  Михайлов. Самият Михайлов бил информиран и за случая с Благой Георгиев, а отговорът му по този казус бил сходен с предишните му мнения.

"В последните 20 дни имах толкова много разговори с Борислав Михайлов. Знаете, че Боби доскоро беше рекордьор по брой на участия в националния отбор. Има нещо в него, което оценявам много сериозно. И това е, че той никога не дава съвети. Ако го попитам нещо винаги има мнение. Той има мнение по всички въпроси, нормално е. Михайлов достатъчно добре познава футболистите.

След мача в Украйна аз му разказах, че не съм доволен от изявите на по-старите футболисти. Тогава той каза: "прави както намериш за добре, аз съм зад тебе". Сега говорихме по въпроса с Благо Георгиев и той ми каза същото.

Моето мнение е, че пътят на обновление трябва да се следва независимо от жертвите по него. Смятам, че Благо може да осъзнае, че не е взел правилно решение и да се стигне до някакъв  разговор. Макар че аз трудно бих си променил мнението”, допълни треньорът.