Бившият президент на Българския футболен съюз Иван Славков коментира специално за Sportal.bg някои от проблемите около българския футбол. Според него е рано да се прави равносметка за работата на Борислав Михайлов като президент на БФС. Относно Христо Стоичков и националния отбор Батето сподели: "Който е изсърбал горчивата чаша, или ще се научи и ще си направи поуките, или няма. Ще видим".

Мнението на Иван Славков по футболните въпроси:

 

- Какво ще кажете за вашия приемник на председателския пост в БФС - Боби Михайлов?

- Много е рано да се говори още, защото смяната стана преди зимната пауза в първенството, квалификациите сега ще започнат. Те са в процес на реорганизация, така че е много рано да се говори. Да се каже "това ми харесва или онова не ми харесва или това може да стане по-добре или онова" не е правилно. Виждате правят се нови комисии, търсят се хора. Така че е много рано да се говори. А с Боби сме работили заедно. 

- Доста време нямаше изпълнителен директор...

 - Това е лошо.

- Сега има проблеми с лицензите, не се знае в какъв състав ще започне първенството?

- Те, критериите, са ясни. Аз издействах тогава от УЕФА и ФИФА да ни продължат този срок за истинско лицензиране, но сега то трябва да стане. Много е деликатен въпросът, защото от една страна държавата е бедна, общините не помагат, имам предвид за това да се постигне нивото и финансово и материално изискванията. От друга страна футбол трябва да се играе. Изобщо спорт. Сега научавам, че София ще приватизира "Спортна София" - фирмата, което означава че на всяка площадка ще се издигне многоетажен офис център или търговска площ. Пълна липса на заинтересованост. Аз и на Лечева не и завиждам. Не може спортът да крета само с парите на тотото.

- Сякаш проблемът с базите спира доста хора да инвестират...

- Това казвам. Аз бях започнал откровено да се боря и донякъде бях успял да докарам нещата. На федерации, които имат наистина масовост преди всичко, защото това е социалната страна на спорта, да получават повече пари от държавата и Министерството, сега вече агенция. Тези федерации да получават повече пари, докато някои дойдоха при мен да им помагам да се направи федерация по риболов във сладки води. Викам, абе вие за малоумник ли ме мислите? Утре ще дойдете да направим федерация по риболов във аквариум. Това дето стана по времето на Барчовски, понеже аз с него съм много добър приятел, макар че съм имал гигантски спорове, ние си се виждаме редовно, това разбиване на дружествата и клубовете. По едно време бяха над 2000 клуба и всеки получаваше пари. По едно време аз се смеех, в Кърджали се появиха 5 клуба по шахмат. А там лупат само табла и пият турско кафе. Обаче клубовете получаваха пари директно.

А всеки клуб трябва да има канцелария, да има счетоводител и секретарка, най-малкото, и като получи 5000 лв. това стига точно три месеца за заплатите и за наема. И каква дейност, никаква. Така че и на Весела не й завиждам. Аз за това се борех - да се каже, ето тези спортове за България са масови, в тези градове са тези 4 спорта, като направихме клубовете “Олимпиец”, както в Асеновград да кажем колоездене, кану и щанги и бокс. Това го прави всеки в Асеновград. В Бургас това и това, в Пловдив друго. Има четири-пет вида спорт, които са спортовете на града. Другите нека се развиват. И затова съм апелирал държавата да каже иска ли да има олимпийски и световни шампиони и да се "фукляват". В началото на демокрацията, ако си спомняте какво беше на стадион "Васил Левски", тия измислени, аз ги нарекох и по имена, кандидати за славата идваха и рипаха като маймуни. Те даже се разхождаха горе по ложата да ги видят хората. Къде са сега? Станаха си депутати, откраднаха си парите. Къде са сега? Няма ги. И ако иска сега държавата да има това, да го има. Ако не, казва "нямаме пари, бягайте за здраве".

- Националният отбор дали ще се оправи в предстоящите квалификации с Христо Стоичков начело на тима?

- Преди няколко дни си пихме кафето с него във футболния съюз. После говорихме пак по телефона. Той просто ме обича и ме уважава. И аз му пожелавам да успее. Питат ще го махнете ли, след като се провалихме последния път. И аз казвам, мъдрите за един бит не взимат 10 небити. Човек, който е изсърбал горчивата чаша, или ще се научи и ще си направи поуките, или няма. Ще видим. И тези контузии, дето ги гонят. Абе малшанс.

- Много години се говореше за намаляване на отборите в "А" група, а никои не посмя да го осъществи...

- Аз съм против намаляването, защото ще останем без първенство. Ако говорим за сериозно намаляване, трябва да останат Левски, Чорбата..

- Споменаваше се формат с осем отбора...

- Кои осем? И бургаският отбор пропадна, Локото, след като си отиде Жоро, лека му пръст, и те вървят на един крак. Славия отдавна съм ги отписал. В скандинавските страни има полупрофесионална лига, 4-5 наистина професионални отбора, така е и в Холандия, Белгия, Австрия, другите са си чисти аматьори. Нашата "А" група група трябва да я има, трябва да се играят мачове, да има първи и последен. Как да стане първенство, не ми е ясно, с 8 или 6 отбора. На Левски - ЦСКА, ако е решено вече първенството, на втория полусезон ходят 4 000 души, та представи си 4 пъти ще ми играят Левски - ЦСКА. Те само семкаджийте ще ходят. Но и това е дискусионен въпрос, естествено.

- Познавате шампионите. Кой ще бъде следващия?

- Аз вече не управлявам. Когато управлявах се знаеше от първия кръг. Бях ли ги смирил накрая, имаше ли ред? Имаше. Всеки знаеше, става това, каквото каже Батето. Но трябва да имаш "дупе". И като властта е у тебе, управлявай. Без наглост обаче, мъдро. И умната. И като казвам "И умната", а Ицо Стоичков казва "не може ли и русата".

- А с Иван Вуцов виждате ли се?

- Наскоро бяхме на рожден ден с него. Виждаме се редовно, нали съм му кум и на него. Заедно отидохме на рождения ден на Тити Папазов, та се посмяхме там. Жоро Младенов беше, Стойнето, журналисти имаше много. Много изискано парти.

ЕМИЛ ЯНЧЕВ