Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков е единственият отговорен фактор в централата, който предварително отстоява тезата, че Станимир Стоилов трябва да води България до края на квалификациите. Представяме Ви пълните възгледи на кмета на Сливен по въпросите свързани с националния ти на БългарияГосподин Лечков, след хубавата победа в Беларус в тема номер едно се превърна въпросът “Ще остане ли Мъри”. Ще можете ли да го убедите?
- Нека да се концентрираме върху добрата игра и постигнатото от момчетата. Да се съсредоточим мач за мач. Повярвайте ми и ще видите, че ще успеем. Но в момента всички полудяха по тази тема. И самият човек е поставен под огромно напрежение. Аз затова бях против Мъри, защото знаех предварително какво ще стане. Не че бях срещу това той да стане селекционер, а бях против тази ситуация – да се обявява, че е само за два мача. Първо, защото бях убеден, че ще ги вземем и ще се стигне до настоящия момент. Второ, гледате какво става – Бербатов няма респект, караме се и добре, че бихме. Иначе щеше да стане голяма какофония. Засега треньор си е Мъри, ще видим развитието, след като спечелим в сряда. Това е най-честната позиция към създалата се ситуация. Нека мине вторият мач, да ги бием пак с хубав резултат и защо не да минем на първо място. Румъния може пък да загуби у дома от Словения.


Вярвате ли в това чудо?
- Защо не? Всичко става. На 7 юни може да осъмнем като първи в групата. Затова нека да си вземем трите точки, които са на дневен ред, а не да се поддаваме тотално на еуфорията. А в деня след победата аз съм първият човек, който ще излезе и ще каже: “Ако е българин, Мъри да остане треньор до края на квалификациите”.


Дали това ще е достатъчен довод за Наско Сираков, за да разреши оставането му в националния?
- Може и да се съгласи, но всичко е въпрос на преговори. В Левски си имат добър треньор и не искат да го изпускат, защото нещата им вървят. Ако съм на негово място, и аз така ще постъпя. Човек започва да се раздвоява, идват му и други мачове, нов шанс за влизане в Шампионската лига и така нататък.


Моделът “Мъри” ли трябва да се следва, за да се повиши качеството на българските специалисти?
- Това е насоката, в която трябва да работим всички футболни хора в България. Да даваме път на можещите и знаещите. И самите те да бъдат по-търпеливи и по-работещи, както е в случая. Точно затова оправдавам Наско. Реално погледнато, той си заложи името за Мъри и сега си го пази, което е нормално.


Как ще коментирате скандала, предшествал успеха в Минск и отшумял само благодарение на резултата?
- Играчите да си вземат бележка. Ето затова ни трябва такъв селекционер. Мъри е треньорът. Той трябва да респектира. Футболистите идват временно, дават каквото могат и изпълняват разпорежданията на наставника. Дали Бербатов ще скочи така на Мартин Йол?


Тоест вие заставате зад Мъри, що се касае до въпросното спречкване?
- Винаги ще подкрепям треньора отвсякъде. Аз съм бил играч и знам за какво става въпрос. Аз и въобще никой от нашето поколение не си е позволявал подобно отношение.


Доволен ли сте, че Бербатов си изкара насъбраната злоба върху Беларус?
- Аз се радвам от видяното, но както винаги съм критикувал, мога да кажа, че Бербатов трябва да има само една цел – да бъде най-добрият в света. С тези данни и с това как му се отдава да играе, всичко друго е незадоволително за него. Той знае, че е добър футболист, но трябва да си поставя по-големи цели. Златна топка, най-добър нападател в света – към това трябва да се стреми. По този начин ще вдига и ще носи на гърба си националния отбор.


Как видяхте представянето на другите лидери?
- Стилян в интерес на истината игра добре. Мартин Петров може би не е влязъл в ритъм след контузията, но той е дал своя дан и занапред ще се надяваме отново на него. Това е, ако говорим за лидерите. Другите играха перфектно. Нямам забележка към никой.


Основните критики често са към защитата, но в трети пореден мач не допускаме гол – на по-слаби съперници или на подобряване на нашата игра го отдавате?
- Мога да говоря за конкретните изиграни срещи. Тунчев и Томашич показаха страхотен синхрон. Кишишев беше много стабилен отдясно. Вагнер също се изявяваше силно вляво, добър футболист е и това го видях още в Япония, където се представи много добре. Но да не говорим само за защитата. В средата Мечо, Станислав Ангелов и Стилян показаха прекрасно стиковане на действията. Казвам го като халф. Така трябва да се играе, със самочувствие, че сме най-добрите. В Беларус отидохме, победихме, и то категорично – с изяви и голове, можехме даже да сме още по-убедителни откъм попадения.


Дори този силен наш мач беше опорочен от болни румънски мозъци, които го обявиха за уреден. Имате ли думи за това лансирано безумие?
- Трибуна за подобни неща не трябва да се дава. Защото идва и друг момент – на румънците им го били казали от България. Кой знае кой наш болен, може би цесекарски мозък го е сътворил. Другите народи ни показват, че трябва да бъдем единни. А ние ходим, издаваме се, плещим каквото не трябва пред когото не трябва. Дай Боже да бием в сряда, тръгваме в правилната посока и ще видите, че ще се пишат повече глупости. Ама вие не ги отразявайте.


Отново от позицията на халф усетихте ли в коя средна линия в Минск имаше полузащитник от Арсенал?
- Не е лош футболист Александар Хлеб. Мога да кажа веднага, че би паснал на нашия отбор. Познавам го още от Щутгарт и знам, че е добър. Но нека се концентрираме върху нашите момчета. Те надиграха халфовата линия на Беларус.


Колко зрители очаквате в предстоящия мач на “Васил Левски”, след като от БФС обявиха, че вече са продадени около 15 000 билета?
- И 30 000 ще дойдат. Сигурен съм, има достатъчно време до мача.

Найден Тодоров, в-к „Тема Спорт”