"Няма доказателство за участието на нито един играч или отбор, включително този на Южна Африка, в уговарянето на изхода от даден мач", сподели шефът по сигурността на ФИФА Крис Ийтън, след разследването си на няколко контроли на "Бафана" през 2010 година, включително и една с България.

Става дума за подготвителните мачове на Южна Африка преди Мондиал 2010, на който държавата бе домакин. Тези срещи бяха срещу Тайланд, България, Колумбия и Гватемала. Контролата на Южна Африка с нас завърши 1:1.

И четирите двубоя обаче бяха ръководени от съдии, предложени от подозрителната спортна маркетингова група "Football4U", ръководена от сингапуреца Уилсън Раж Перумал, който в момента е в Унгария, за да бъде съден за уговаряне на мачове, след като излежа една подобна присъда във Финландия.

След като започнали да подозират в нередни сделки "Football4U", от Южноафриканската федерация решили да се откажат от услугите на групата и за последната си проверка с Дания, назначили нов съдия.

Именно тези нередности разследва групата, водена от шефа по сигурността във ФИФА Крис Ийтън, който ще напусне поста си в организацията през май заради работа в Катар.

Тя пристигна преди няколко дни в Южна Африка и започна да разпитва серия официални лица от Южноафриканската футболна федерация, рефери и други свързани със случая хора. След първата част от разследването Ийтън отсече, че нито един футболист или отбор няма участие в нередните сделки, макар разследването срещу Перумал да продължава с пълна сила.

"Трябва да направим някои заключения. Първо, ясно е, че осъжданият манипулатор на мачове, Уилсън Раж Перумал, е свързан с убеждаването на Южноафриканската федерация да смени реферите на няколко международни мачове с такива, предложени от неговата компания. Точно тези двубои сега се разследват, но трябва да се каже, че за момента няма информация, предположение или доказателство, че някои играч или отбор, включително този на Африка, е участвал по някакъв начин в опит за манипулиране за двубои", заяви Ийтън.