Първата среща на най-силните футболни клубове на Балканите и учредяването на Балканска асоциация на клубовете и турнир за Балканска купа ще се състои на 15 ноември в София, съобщи сръбското радио Б92. Домакин на срещата ще бъде ЦСКА, а потенциални участници са Цървена звезда, Партизан и Войводина от Сърбия, българските Левски и Локомотив (Пловдив), Олимпиакос, Панатинайкос и ПАОК от Гърция, Галатасарай, Фенербахче и Бешикташ от Турция, Стяуа, Динамо (Букурещ) и Клуж от Румъния.

ЦСКА ще изпрати покана до клубовете за среща през ноември, на която ще бъде учредена асоциацията. Асоциацията ще има секретариат и ръководен орган със седалище в София.

На срещата у нас ще бъде обсъдена и идеята за общи състезания. За кратко време ще бъде трудно да се организира истинска балканска футболна лига, защото не се знае какво ще стане с домашните първенства, а освен това няма договор с националните федерации и с УЕФА.

За това ще бъде предложено да се създаде турнир за Балканската купа. Срещите за Балканската купа ще се играят в цикъла пролет-есен в средата на седмицата. Ще участват 16 клуба, от които 15 от Балканската асоциация и един по лична покана. Участниците ще бъдат разделени в четири групи по четири отбора, като първите два отбора продължават и се играят мачове на директна елиминация, съответно четвъртфинали, полуфинали и финал.

Клубовете, участници в Балканската лига, ще получават премии за всяка победа, както и за класиране за следващата фаза на турнира. Победителят в турнира ще получава голяма парична премия.

Идеята е турнирът за Балканската купа да се провежда няколко години. Ако турнирът се окаже успешен във всяко едно отношение - от спортно до финансово, той може да прерасне в Балканска лига.