"Лейкърс" взе драматично третата си победа в плейофната серия с 1 точка разлика – 92-91. Домакините от "Портлънд" оказаха сериозна съпротива на шампионите, като бившият баскетболист на "Чикаго", Скоти Пипън, се отличи с много силна игра. Срещу него обаче бяха суперзвездите на "Лос Анджелис" Шакил О' Нийл и Кобе Браян.
Мачът вървеше точка за точка, като "Лейкърс" имаше минимална преднина. Скоти Пипън обаче бе неудържим и малко преди края домакините бяха на път да спечелят третата среща и да намалят резултата. Десет секунди преди края на мача, при аванс от 2 точки за "Портлънд",  Скоти Пипън се превърна в антигерой. Първо пропусна да реализира тройка, а след това изпусна топката и тя попадна в Робърт Хори. Две секунди преди последния сигнал Хори опита тройка и успя да измъкне победата с 92-91.

Така "Лейкърс" отстрани "Портлънд" за трета поредна година в плейофите. Шампионът в Националната баскетболна асоциация ще играе в следващия кръг с победителя от сблъсъка между "Сан Антонио" и "Сиатъл".