Последното завоевание на Лукойл Академик на трансферния пазар – Антонио Бъркс получавал $ 650 000 годишна заплата в НБА. Такова било месечното му възнаграждение по време на 2-годишния договор с Мемфис Гризлис (2003-05). В асоциацията тази сума минава за минимум, с който клубът може да обезпечи свой играч. Любопитното е, че през сезон 2005/06, когато Бъркс се състезава за последно в асоциацията с екипа на Гризлис, пред него по заплащане имало 129 други баскетболисти. 183-сантиметровият гард започна с Маями през 2006/07, но бе освободен и през октомври премина в Цървена звезда. Именно там 27-годишният плеймейкър оставя хубави спомени в един от съотборниците си – Перо Антич. Македонецът, който подписа с Академик преди две седмици не спрял да хвали Бъркс пред ръководството. Антич лично го препоръчал пред спортния директор Сашо Везенков и треньорът Желко Лукаич. Изборът пък паднал върху него, след като били отсяти десетки други кандидати за мястото на 35-годишния ветеран Ламонт Джоунс.

 Бъркс се очаква да пристигне в София към края на седмицата и да дебютира в контролата срещу Динамо Москва във вторник. Той е вторият американец при студентите след Еър Луизвил Донта Смит. Договорът му с тима е за година.

 “Преди да се спрем на Антонио го проучихме отвсякъде. Всеобщото мнение е, че е изключително класен. Сега ни остава само една задача, да намерим център. Няма да бързаме, имаме цял списък с имена”, коментира Везенков.

Влади ЛАЗАРОВА, "Тема спорт"