В края на ноември през Кулата са внесени 50 тона 20-годишно ирландско говеждо без документи. Месото е пуснато от началника на ветеринарите на Кулата доктор Димитър Шаламанов.

"Като изключим документите, което е административна процедура по отношение на колегите, които са допуснали това нещо, за нас е важно да гарантираме безвредността на продукцията, която влиза в страната ни.
И аз ви казвам най-отговорно, че няма продукт, който лабораторията да е доказала, че е негоден да е влязъл в употреба в страната ни”, бе категоричен д-р Михаил Бащавелов.

На товарителницата, която е придружавала пратката е записано, че месото не отговаря на европейските изисквания и няма година на производство. В документа пише още, че говеждото не става за хора или пък за животни. Въпреки това, след като пристига в ДВСК-Пловдив, доктор Марияна Панайотова го изследва, за човешка консумация.
Неясно откъде, на анализа се появява и дата на производство - септември 2004 година. В заключението е записано, че месото мирише на старо и се препоръчва висока термична обработка.

Така, с одобрението на ветеринарите, 50 тона 20-годишно говеждо са изядени по Нова година.
По същия начин у нас е трябвало да се реализират и следващите 76 тона старо месо, които бяха задържани през януари.

Анализите показват, че старото говеждото е канцерогенно. То съдържа хормони, антибиотици и диоксини. Според специалисти, при консумация от бременни жени например, е възможно да предизвика уродство в плода.
Наказани досега няма.

Как у нас влиза месо без документи и кой е реалният вносител на опасното 20-годишно ирландско? - Гледайте цялото разследване за контрабандата на месо утре от 18.30 часа в Би Ти Ви Репортерите.