Както и у нас, в много от унгарските села има казани за варене на националната напитка палинка. Начина на приготвяне все още е същият както и преди векове. Смачканите плодове се варят и дестилират докато стигнат 50 градуса, а понякога и повече. Почети всеки европейски народ си има своята версия на силния алкохол, но това, което отличава палинка от останалите, е традиционният вкус на местните плодове.

По традиция унгарските нискокачествени алкохолни напитки, в които почти няма плодове, също се наричат палинка. В последните години обаче, няколко нови производители на алкохол в страната решиха да модернизират продукцията и да променят имиджа на местния алкохол. Така палинка се озовава в менютата на най-скъпите ресторанти и започна да се възприема като напитка за ценители.

След като Унгария дълго лобира в Европейския съюз, през 2002 палинка беше приета като запазена марка. Условието е тя да бъде произведена изцяло от плодове, без захар и ароматизатори, а право да я произвеждат имат само унгарците и австрийците, в някои райони на страната.