Преди да бъде отворен контейнерът камионът беше претеглен на кантар и се установи, че съдържа 24 тона и половина от месото с общо тегло 75 тона, което беше задържано през януари на граничен пункт Кулата без документи. Въпреки, че хладилните камери, в които беше съхранявано са изключени 5 дни преди транспортирането, месото все още е дълбоко замразено и вероятно преработката му няма да започне още днес.

д-р Тошко Александров, директор на "Брамас-96" АД: “Сега предстои да направим технологичен експеримент, за да видим дали в това състояние то може да бъде преработено при нас. Вариантите са два или ще бъде оставено в естествени условия, комуникирайки с температурата на околната среда или принудително чрез прегрята пара”.

За работниците, които ще участват в унищожаването на пратката ще бъдат взети допълнителни предпазни мерки. Екарисажът ще преработи всичкото месо срещу 10 500 лева съгласно ценоразписът утвърден от Министерството на земеделието. Разходите се поемат от собственика на месото, а след като то е конфискувано в полза на Гранична полиция, разходите ще бъдат заплатени респективно от него.

За извозването на месото до Шумен е имало предварителен график, но той е бил нарушен от ръководството на Гранична полиция и сега предстои да се синхронизира нов. Да края на деня ще стане ясно кога ще бъдат транспортирани следващите две пратки. Вероятно до края на седмицата ще пристигне едната, а в началото на следващата седмица останалите 25 тона.