Как да избегнем дупките-убийци и къде проблемът с пътищата е най-сериозен? Това е специално издание на рубриката „Чети етикета” е по зрителски сигнали.

Снимки и видеа от опасни улични дупки получихме от цялата страна.

Един от фрапиращите случаи е този с пътя, свързващ с. Селска поляна с Маджарово. Дупките са повече от асфалта.

Трасето е толкова лошо, че търговците са отказали да доставят хляб до селото, родителите пък вече не возят децата си на детска градина и се страхуват за учениците, които всеки ден пътуват по разбития път.

Той е част от републиканската пътна мрежа, но и тази година от Пътната агенция не са предвидили ремонт.

Основният проблем е липсата на пари в общините за ремонти на пътищата, всяка година поставяме този въпрос пред държавните органи. Това обяви кметът на Смолян Владимир Георгиев, който е и член на Управителния съвет на Сдружението на общините. Информация за опасни пътища идва от цялата страна и най-често е за пътищата към селата, уточни той.

Според инж. Емил Панчев от Съюз на българските автомобилисти особено опасни са дупките по републиканската пътна мрежа, където скоростта е висока. Неговият съвет към водачите е да намалят скоростта, когато видят задаваща се дупка на пътя, и в никакъв случай да не натискат спирачка, когато стигнат дупката, защото има опасност колата да се обърне.

Дупките се и честа причина за катастрофите, защото при опита да ги заобикалят вниманието на шофьорите е в дупката, а не в останалите участници в движението.

Вижте повече във видеото: