Жертвите при наводненията в Гърция станаха четири. Най-тежко е засегнат полуостров Пелопонес. Там все още няма достъп до някои селища. Тежко е положението и в Солун, където през изминалата нощ властите са получили над 500 сигнала за помощ.

В град Неа Миханионa на изток от Солун ситуацията е апокалиптична. Улиците са в кал, а автомобилите са извлечени настрани. Има и откъснат асфалт от платното, предаде специалният пратеник на bTV Десислава Ризова. На места пороят е предизвикал свлачища, които са отнесли част от пътя.

Непрекъснато идват коли на гражданска защита, за да помагат на населението. В подобна ситуация са още няколко населени места близо до Солун.

Проливни дъждове отприщиха внезапни наводнения в Северна и Западна Гърция. Бедствието стресна хората посред нощ.

Снимка: EPA

"Бях съвсем сама. Водата стигна дотук. Разтреперах се. Аз съм инвалид, не можах да отворя вратата, не можах дори да намеря ключовете, за да отворя и водата да излезе навън. За малко да се удавя", разказа свидетелкана бедствието.

Стихията помете стени и автомобили, а в някои къщи водата достигна метър височина. Потопът причини сериозни материални щети.

Снимка: EPA

В Северна Гърция се издирва 60-годишна жена, която е изчезнала рано тази сутрин, след като се обадила по телефона на съпруга си и му казала, че изоставя наводнения си автомобил. Според външното ни министерство в най-тежко засегнатия град Каламата живеят около 150 българи.

Няма данни за пострадали от наводнението наши сънародници.

Снимка: EPA

 „Цяла вечер не сме спали, някъде 3 часа след полунощ сигурно цяла Каламата беше на крак. Нищо не се виждаше, излизаш навън и нищо не виждаш от дъжд. Реки от кал, плажната ивица е 10 километра някъде, всичко е пометено от кал”, каза Тошка Димареси, българка в Каламата.

Според местните жители причина за наводнението е натрупалата се кал и тиня при проливния дъжд, която затлачила уличната канализация.

Туристи и местни на остров Закинтос са станали свидетели на водно торнадо.