Самолет Еърбъс 320 на авиокомпания „Еджиптеър” с 81 души на борда трябваше да изпълни днес вътрешен полет в Египет – от Александрия за Кайро.

Малко след излитането на машината в 07:30 българско време, един от пътниците на самолета заявява, че има колан с експлозиви, прикрепен към тялото му. Твърди, че е готов да се взриви, ако екипажът не следва инструкциите му.

Снимка: bTV

Самолетът е отклонен от планирания маршрут и вместо в Кайро, след около час и десет минути каца на летище Ларнака в Кипър.

По това време властите в Кайро разкриха и самоличността на похитителя – това египетският гражданин Сеиф Елдин Мустафа.

Снимка: Reuters

Скоро след кацането на летището в Ларнака, похитителят освободи всички пътници, с изключение на 7 души. Сред тях и четирима от екипажа на самолета.

По думите на Шериф Исмаил - министър-председател на Египет, похитителят е искал да се срещне с представител на Европейския съюз. След това е поискал да отлети за друго летище, без да посочи кое. „В крайна сметка не е имал конкретни искания и е нужно подробно разледване, за да разберем мотивите”, каза Исмаил.

Сейф Елдин Мустафа е бивш военен. На кадри от летището в Александрия се вижда как безпроблемно минава проверка на металдетектора. Кипърски медии твърдят, че в Кипър живее бившата му жена, заедно с четирите им деца.

По време на заложническата драма, Мустафа подаде писмо от 4 страници до служителка на летището. Първоначално се твърдеше, че писмото е адресирано да съпругата му, но после властите обавиха, че похитителят иска осбовождаването на жени от затворите в Египет.

Снимка: Reuters

Журналистът Георги Донков разказва, че в първите часове на заложническата криза настъпил информационен хаос за мотивите на Мустафа между които любовна драма, политически искания и още много други.  

Като допълнителен щрих, в интернет се появи селфи на един от освободените пътници с нападателя, препасан с колан експлозиви. Въпреки всичко, кипърските власти подхождиха сериозно към случая.

Президентът на Кипът Никос Анастасиадис коментира, че страната прави всичко възможно да освободи безопасно всички пътници и да сложи край на безпрецедентната ситуация.

„Във всеки случай, това не е свързано с тероризъм. Винаги има и въвлечена жена”, допълни той.

Снимка: Reuters

След 5 часа на преговори, похитителят освободи останалите заложници. В това време пилотът се възползва от ситуацията и изскочи през прозореца на самолета.

Скоро след това Мустафа излезе с вдигнати ръце, остави колана си на земята и се предаде на властите. Проверка показа, че в пояса не е имало бомба.

По последни данни похитителят на египетския самолет страда от психически проблеми.

Късно вечерта пътниците от похитения самолет отлетяха за Кайро.

На борда на самолета, който беше специално изпратен от Кайро, се намираха египетският министър на гражданската авиация Шериф Фатхи, както и вицепрезидентът на авиокомпанията "Еджиптеър" Ахмад Адел.