Президентът на Южен Судан Салва Киир обяви едностранно прекратяване на огъня, което влиза в сила веднага, съобщи в столицата Джуба негов говорител, цитиран от ДПА. Примирие обяви и неговият съперник Риек Мачар.

Броят на жертвите от сблъсъците в Южен Судан достигна 272 души, сред които има 33 цивилни. Стълкновенията избухнаха на 7 юли точно преди петата годишнина от независимостта на страната.

Командирите са получили нареждане да прекратят всякакви враждебни действия, да контролират своите сили и да защитават цивилното население и неговата собственост, се казва в съобщението на Киир, оповестено днес. Те щели да отвръщат на огън само ако бъдат атакувани.

По-рано днес съперникът на президента – Риек Мачар (бивш бунтовник, който се върна на предишния си пост като вицепрезидент през април според условията на постигнатото мирно споразумение за прекратяване на гражданската война), също призова за „спокойствие и сдържаност”.

След обявеното от президента прекратяване на огъня Мачар, цитиран от Ройтерс, също обяви примирие, като каза, че иска да отговори на неговия ход.

Снимка: EPA

Малко след съобщението на президента обаче и след известно затишие през деня в столицата отново избухна мощна стрелба, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова днес за незабавно налагане на оръжейно ембарго над Южен Судан.

„Подновяването на сраженията е възмутително и е сериозна спънка по пътя към мира, която задълбочава страданията на страната”, посочи той.

Шефът на международната организация поиска също Съветът за сигурност да изпрати нови подкрепления на мироопазващите сили в Южен Судан и да наложи допълнителни санкции срещу лидерите на враждуващите страни, които блокират прилагането на мирното споразумение.