Българин и още 13 души от различни националности са били арестувани в Австрия по подозрение, че принадлежат към терористична организация и може би са свързани с „Ислямска държава” (ИД).

В този случай не е имало непосредствена опасност или данни за готвено конкретно нападение, уточни прокуратурата в Грац.

Главният прокурор на града потвърди пред bTV, че сред арестуваните има български гражданин, но заяви, че не може да даде повече подробности за личността му.

По-късно австрийската полиция уточни, че задържаният българин е на 23 години.

Сред задържаните освен него има още трима австрийци с имигрантски корени, двама босненци, сириец и македонец. Осмината са били пряка цел на операцията. Задържани били още трима техни съучастници, родом от Балканите.

Първоначално бе съобщено за тези 11 ареста.

Впоследствие прокуратурата на Грац, втория по брой на населението град в Австрия, каза, че са били задържани и три жени, също от балкански произход, предаде Франс прес. Поне две от тях са съпруги на арестувани тази сутрин предполагаеми джихадисти.

Заподозрените са на възраст между 21 и 49 години.

Арестите са били извършени след обиски на няколко жилища в Грац и Виена, а в мащабната операция са участвали 800 полицаи.

Според някои австрийски медии става дума за мрежа от последователи на Мирсад Омерович, от сръбския град Тутин, който е проповядвал в страната под името Ебу Тейма и миналото лято е бил осъден на 20 години затвор за участие в терористична група и подстрекаване към убийство.

Обиските бяха извършени по-малко от седмица след като полицията във Виена задържа 17-годишен младеж по подозрение, че принадлежи към радикални салафитски кръгове. Според органите на реда той е признал, че се е опитал да направи бомба.

Днешната операция обаче не е била свързана с ареста от миналата седмица.

„Това беше дълго планирана операция, която започна преди четири месеца. Радикалният ислямизъм няма място в Австрия. Ще направим всикчо възможно, за да му се противопоставим”, каза австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка в кулоарите на срещата с колегите му от ЕС в Малта.

От 2012 г. около 300 души от Австрия са се присъединили към ИД в Близкия изток по данни на вътрешното министерство. Около 90 от тях са се завърнали в страната.

Броят на присъединяващите се към ИД хора от Австрия обаче значително е спаднал от 2015 г. Миналата година само 11 души са отишли да се присъединяват към ИД, а други седем са били спрени на границата.

Вижте още във видеото: