Унгария ще издигне 4-метрова ограда по границата със Сърбия, за да спре притока на нелегални имигранти, съобщи министърът на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

"Имиграцията е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправен днес Европейският съюз", заяви Сиярто на пресконференция.

"Страните от ЕС търсят решение, но Унгария не може да си позволи да чака дълго." Министърът обясни, че става дума за граничен участък от 175 км, чието физическо затваряне да стане с 4-метрова ограда.

Министерството на вътрешните работи получи инструкции да се подготви за това, допълни Сиярто. Той съобщи, че подготвителните работи трябва да приключат до 24 юни и че Унгария ще уведоми подробно сръбските власти на среща, насрочена за 1 юли, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Премиерът консерватор Виктор Орбан заяви още миналия петък за възможността за бъде затворена границата със Сърбия, през която преминават почти всички мигранти, пристигащи в Унгария. "Това решение не противоречи на нито един международен договор", обясни външният министър Сиярто и припомни, че до подобни мерки прибягват и други страни. Той спомена България, Гърция и Испания в северноафриканските анклави.

"От всички страни в ЕС Унгария е подложена на най-силен мигрантски натиск. Общ отговор на съюза ще отнеме време, а Унгария не може да чака. Трябва да действаме", каза той.

Броят на бежанците, влезли в Унгария, се увеличи от 2 хиляди през 2012 г. на 54 хиляди през януари тази година. Така Унгария стана след Швеция страната, приела най-големия брой мигранти пропорционално на числеността на населението.

Според властите 95 процента от бежанците влизат през границата със Сърбия, която не е член на ЕС. От тях 75 процента са от Сирия, Ирак и Афганистан. През януари и февруари тази година в Унгария пристигнаха и хиляди косовари, принудени да емигрират по икономически причини.