Украинският президент Виктор Янукович е съгласен с провеждането на предсрочни избори през 2014 г., заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от АФП. Това стана, след като външните министри на Франция, Полша и Германия проведоха над 6-часова среща с държавния глава.

Туск съобщи също, че с Янукович е договорено съставяне до 10 дни на правителство на националното единство и внасяне на промени в конституцията до лятото на тази година.

"Въпреки това е трудно да се приемат като сериозни тези предложения, ако говорим за ангажимента на президента Виктор Янукович. Опитът показва, че обещанията, които поемат украинските власти, рядко се изпълняват", посочи Туск.

По-късно пресслужбата на президента съобщи, че не разполага с информация Янукович да се е съгласил на предсрочен вот. Опозиционният лидер Виталий Кличко също заяви, че не е постигната подобна договорка.

Журналисти съобщават в Туитър, че протестиращите са окупирали летището в Киев заради информация, че депутати и приближени на президента се канят да напуснат страната.

На киевското летище "Жуляни" са регистрирани 64 специални полета за ВИП-персони, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник от диспечерската служба на летището. Вече са извършени около 50 такива полета. Източникът обаче е отказал да назове някого от пътниците на тези полети.

По-рано ЕС реши да наложи санкции на отговорните за насилието в Украйна, съобщи италианският външен министър Ема Бонино, цитирана от Ройтерс. По думите й мерките включват забрана за издаване на визи и блокиране на банкови сметки и активи.

Въвеждат се и "целеви визови санкции и забрана за доставяне на оръжие", заяви след извънреднасреща на външните министри от ЕС върховният представител на Съюза за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Прието е решение за прекратяване на разрешителните за доставка на военна и полицейска техника.

ЕС смята, че трябва да се извърши независимо разследване на ситуацията в Украйна и виновните да бъдат наказани, отбеляза европейският първи дипломат.

Позицията на външните министри от ЕС е съгласувана с колегите им от Германия, Франция и Полша, които цял ден търсеха в Киев компромис на среща с държавния глава Виктор Янукович.

Санкциите срещу Украйна ще бъдат юридически оформени през следващите няколко дни, каза шведският външен министър Карл Билд, предаде Ройтерс.

Депутатът от украинската партия "Баткившчина" и неин първи заместник-председател Александър Турчинов, заяви че Върховната рада трябва да определи днес дата за предсрочни президентски избори, да избере ново ръководство на парламента и да възстанови конституцията от 2004 г., предаде ИТАР-ТАСС.

Друг от опозиционните лидери - Виталий Кличко, обръщайки се към депутатите, поиска войската да бъде изведена от центъра на Киев, за да се предотврати кръвопролитие и братоубийствена война. Кличко отново каза, че отговорността за случващото се в центъра на украинската столица е на властта, но призова конфликтът да се урежда по мирен път.

Украинският президент Виктор Янукович трябва да бъде съден за "масови убийства" и никакви преговори не могат да се водят вече с него, заяви опозиционерката Юлия Тимошенко, която се намира в затвора.

"Незабавното отстраняване на Янукович и съденето му за масови убийства на цивилни трябва да бъдат единственото изискване на народа, на опозицията и на международната общност", заяви бившата премиерка в изявление, публикувано на страницата в интернет на нейната партия.

По-рано Белият дом заяви, че е скандализиран от стрелбата на силите на реда срещу протестиращи в Украйна и още веднъж призова Янукович да изтегли милицията от центъра на Киев, предаде АФП.

"Възмутени сме от кадрите, на които се вижда как силите на реда стрелят с автоматично оръжие срещу сънародниците си", каза говорителят на президента Барак Обама Джей Карни. Той призова украинската армия да не се се меси в конфликта, който би могъл да бъде разрешен с политически средства.

Белият дом заяви, че САЩ ще работят с европейските си съюзници, за да бъдат потърсена сметка на отговорните за насилието в Украйна.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната