Газовият диалог между Европейския съюз и Русия, провокиран от ситуацията в Украйна, продължава с взаимни призиви и заплахи, като изглежда особено геополитически, а не икономически ориентиран.

В петък руският президент призова Европа да помогне действително на Украйна да избегне дефолт, а не раздавайки пирожки на Майдана. По думите му, особено безпокойство у Русия буди начинът, избран от Съединените щати да предоставят на Украйна помощ от 1 милиард долара - не във вид на кредити, а във вид на гаранции.

След като президентът Владимир Путин отправи официално предупреждение към Киев за неизплатените сметки към „Газпром” и изпрати писмо до 18 европейски държави с предупреждение за евентуално повторение на кризата от 2009 г., в петък той получи официален отговор от Брюксел с призив Москва да изпълнява ангажиментите си. Той побърза да отговори, като подчерта, че Русия гарантира изпълнението на задълженията си за доставка на газ към европейските ни партньори, но определи ситуацията с неплатения от Украйна руски газ като абсолютно нетърпима, предаде ИТАР-ТАСС.

На заседание на Съвета за сигурност той подчерта, че дори при ниските цени за газа през първото тримесечие Украйна е престанала да плаща. Президентът обясни, че газовият гигант „Газпром” има право да премине към авансово плащане на газа за Украйна - през май Киев ще получи толкова газ, колкото плати през април. Той отбеляза, че Москва не възнамерява да „затвори" кранчето на Украйна.

Той припомни още, че „Газпром" не е само руско предприятие. „Това е акционерно дружество, в което над 50% от акциите са собственост на частни компании и фирми, включително и чуждестранни. Той отбеляза, че дори компания като „Газпром" не може да понесе цялата тежест на субсидиране на украинската икономика. „Това е невъзможно. Русия работи много внимателно и с уважение към нашите партньори. Ние гарантираме пълното изпълнение на всички ангажименти към нашите европейски клиенти", увери Путин.

По данни на „Газпром" към 9 април, Украйна дължи за доставките на природен газ 2,23 млрд. долара. Компанията увеличи цената на газа за Украйна през второто тримесечие до 385,5 долара за 1000 куб. м., след като „Нафтогаз Украйна" наруши задълженията си по допълнителното споразумение.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната