Ученик взе над 20 деца за заложници в едно от училищата в северозападната част на Москва. Той нахлул в сградата с малокалибрена пушка и карабина и застрелял полицай и учител, предаде RT, позовавайки се на полицията.

Малко по-късно бе съобщено, че са освободени всичките деца, а нападателят е задържан и идентифициран.

Младежът, който според местни медии се казва Сергей, бил отличник, но имал конфликт с 37-годишния си учител по география Андрей Кирилов. Трябвало да завърши с почести, но според твърденията, преподавателят се опитвал да му попречи.

Похитителят заплашил училищната охрана с оръжието си, търсейки конкретния учител, влязъл в сградата и стигнал до кабинета по биология.

Пазачът успял да се обади на полицията. Когато специалният отряд пристигнал, младежът стрелял по униформените, убивайки един от тях и ранявайки друг.

Похитителят държеше над 20 тийнейджъри на около 15-годишна възраст в кабинета по биология. В училището имало и по-малки деца и учители по същото време. Един от преподавателите ги събрал във физкултурния салон и го заключил, докато приключи кризата.

Останалите ученици и служители бяха евакуирани. По-късно всички бяха изведени от сградата невредими. Снети са им показания, конфискувани са им телефоните за евентуални записи на случилото се.

Нападателят не представи искания и бе отведен от служителите на реда. Преди това обаче успял да произведе най-малко 11 изстрела.

Бащата на похитителя участвал активно в преговорите и помогнал за задържането му.

По-рано бе съобщено, че нападателят е баща на едно от децата в училището, но след това бе разпознат като ученик в гимназията.

Всички руски училища имат въоръжена охрана, съгласно закон, приет след терористичната атака срещу училището в Беслан, Северна Осетия, през 2004 г.

Като предпазна мярка училищата в района бяха оградени с полицейски кордони и евакуирани.