Очаквано, Турция реагира остро на резолюцията, приета от Бундестага, с която масовите убийства на арменци през 1915 г. в Османската империя бяха обявени за „геноцид”.

След решението на германските парламентаристи Анкара отзова посланика си в Берлин „за консултации”, а президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че резолюцията може да накърни двустранните отношения.

Премиерът Бинали Йълдъръм нарече германския вот „безотговорен”.

По същия повод пък турският външен министър Мевлют Чавушоглу написа в „Туитър”:

„Не може да затвориш мрачните страници от историята си с необосновани и безотговорни парламентарни решения”, явно визирайки нацисткото минало на Германия.  

„Когато страни, които смятаме за приятелски, изпаднат във вътрешнополитическо отчаяние, им хрумват гениалните идеи да насочат вниманието към други неща. Този вот е едно от тях.

Когато г-жа Меркел се обади да ме поздрави за избирането на премиерския пост, аз ѝ казах: "Германия е солиден съюзник на Турция. За нас Германия е крайъгълният камък, локомотивът на Европейския съюз. Затова не бихме искали да се подлъже по нещо толкова неразумно.” А тя ми отговори: „Ще направя каквото мога, но при нас е демокрация, имаме парламент.” Това е класика, винаги така казват", заяви Йълдъръм.