Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с палестинския президент Махмуд Абас по телефона снощи и му е казал, че е постигнато споразумение с Израел за подобряване на хуманитарната ситуация в Газа, заявиха източници от турското президентство, цитирани от „Ройтерс”.

Обаждането идва, след като високопоставени официални представители от Турция и Израел заявиха, че е постигнато споразумение за нормализиране на отношенията. Целта е да се сложи край на разрив, датиращ от 2010 г., когато като Израел уби 10 турски пропалестински активисти и спря с командоси хуманитарна флотилия, която се опита да пробие блокадата на Газа.

Президентски източници заявиха, че Абас е изразил задоволство от развитието на събитията.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи официално на пресконференция в Рим, че споразумението за нормализиране на отношенията с Турция предвижда запазване на морската блокада на ивицата Газа.

"Що се отнася до запазването на морската блокада на ивицата Газа, аз не бях готов на никакви компромиси. Ние няма да позволим на никакви кораби да доближават бреговете на ивицата", заяви Нетаняху на пресконференцията, която се предава на живо.

Премиерът каза, че споразумението с Анкара предвижда "паралелно със запазването на блокадата увеличаване на потока от хуманитарни товари в ивицата Газа". По думите на израелския премиер, в него е предвидена и защита на израелските военни от съдебни искове и преследване "и сега, и в бъдеще".

"Турция вече няма да предявява искове, турският парламент ще утвърди такъв закон", каза Нетаняху.

Израел, който вече поднесе извиненията си за смъртоносния рейд срещу кораба Мави Мармара - едно от условията на Анкара за споразумението, се съгласи да плати 20 милиона долара на семействата на убитите и ранените.

Турски официален представител описа споразумението като "дипломатическа победа" за Турция, след като Израел прие условията на Анкара, макар че не се съгласи да премахне блокадата на Газа.