В Турция не е останал град, в който да няма сирийски бежанци, а още около 60 хил. сирийци се придвижват към турската граница, в резултат на засилените бомбардировки. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу на донорска конференция за Сирия в Лондон, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

„Сега в Турция има 2,5 млн. бежанци от Сирия. В град Килис само 40% от населението са турци. Преди да тръгна насам, на границата в Килис чакаха 10 хил. бежанци, а още около 60 хил. се придвижват към границата. Те са принудени да бягат от продължаващите бомбардировки на градовете Алепо и Мадая“, каза Давутоглу.

Премиерът съобщи, че Турция вече е похарчила 10 млрд. долара само за бежанците в лагерите, които са над 200 хил., а страната се нуждае от още около 20 млрд. долара, за да осигури на бежанците всичко необходимо.

Той изтъкна, че има проблеми с хуманитарната помощ в самата Сирия. Тези, които пречат на доставянето ѝ, извършват престъпление срещу човечеството, каза Давутоглу, добавяйки, че в редица градове в Сирия хората в момента нямат достъп до вода и храна.

Германия ще подпомогне Сирия с 2,3 млрд. евро до 2018 г., от които 1,1 млрд. евро ще бъдат дадени през тази година, каза по-рано днес на конференцията германският канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс. Великобритания пък обеща да дари допълнителни 1,2 млрд. лири за Сирия до 2020 г.

Лидери от цял свят се опитват да съберат 9 млрд. долара за пострадалите от войната 18 милиона сирийци с амбицията да овладеят бежанската криза, обхванала Йордания, Ливан, Турция, Ирак, Египет и Европа.