Талибаните превзеха днес северния афганистански град Кундуз изцяло. "След като завладяхме централата на полицията и сградата, (където се помещава канцеларията на губернатора на едноименната провинция), цял Кундуз падна в наши ръце", обяви в изявление говорителят на ислямисткото движение Забиула Муджахид, цитиран от ДПА.

Говорителят на афганистанското министерство на вътрешните работи Седик Седики потвърди, че градът е превзет от талибаните, предаде Асошиейтед прес.

Това означава, че ислямистките бунтовници са превзели голям градски район в Афганистан за първи път след навлизането в страната през 2001 г. на оглавяваните от Съединените щати сили на международната коалиция, отбелязва АП.

Местен талибански командир каза пред ДПА, че неговите бойци са се насочили към летището на Кундуз, "където се крие врагът". Ислямистките бунтовници са подпалили радиостанция, къщата на губернатора на и сградата на провинциалния съвет на Кундуз, съобщи още той.

Международната благотворителна организация "Лекари без граници" заяви, че е оказала помощ на над 100 ранени, предаде още Асошиейтед прес.