Влизането в Гърция през Кулата вече е платено. Пътуващите бяха изненадани от новите такси, които ги очакват на километър след границата.

Касите заработиха още по обед и първите туристи платиха влизането си в Гърция.

Цените, които ще плащат шофьорите, са в зависимост от превозното средство. За лека кола ще се плаща 2,40 евро, за камиони – от 6 до 8,50 евро, а мотоциклетите 1,70 евро.

Снимка: bTV

На касите плащат и тези, които влизат в Гърция, и тези, които влизат в България. И всички останаха изненадани. Някои се оказаха без дребни, а други не оставиха новата такса да помрачи морската им почивка.

Освен опашки на границата, опашки вече има и на касите, където се плащат тол таксите. Един шофьор дори трябваше да потърси съдействие от работещите, за да продължи по пътя си. Стоян Стоянов се опитва да плати с карта и не може. „Искам да платя с карта и не ми дават, само в брой, не мога да си го обясня това нещо, не е нормално. Човекът ми даде сега 50 цента”, заяви той.

Снимка: btvnovinite.bg

Недоволство имаше и защото платената магистрала все още не е завършена. Иван Илиев, който кара камион, е категоричен, че таксата не е „много нормална”, защото „не са направили още пътя и адски много друса.”

Безплатен е алтернативният маршрут през Гоце Делчев. За минаването през пункта Илинден-Ексохи не се плаща.

Жителите на пограничния район започнаха преговори с властите за откриване на обходен път, който да спести разходите.