Днес е 1 април – Международният ден на шегата. На този ден лъжем близки и приятели, правим шеги и се смеем от сърце. Но малко хора знаят какъв е произходът на празника и защо се отбелязва точно на 1 април.

Няколко са теориите за деня на шегата и неговият произход не е строго установен. Смята се, че се отбелязва на тази дата заради пролетното равноденствие.

Една от първите познати асоциации между 1 април и глупостта е в „Кентърбърийски разкази“ на Джефри Чосър от 1392 г. В една от историите самовлюбен петел на име Шантиклер, който е излъган от хитра лисица на „32-ия ден от март“ или на 1 април.

Снимка: iStock

По-късно през 1508 г. Елой Д’Амервал споменава в писанията си т.нар. „априлска риба“ – израз за априлски глупак. Смята се, че това е първото споменаване на деня на шегата във Франция.

Според някои историци денят се появява защото по време на Средновековието Нова година се празнува на 25 март в много от европейските градове. Празниците приключвали традиционно на 1 април. Тези, които празнували Нова година на 1 януари се подигравали на другите и така се появява Денят на шегата или денят на лъжата.

Снимка: iStock

Интересното е, че Испания има още един ден на шегата, който е еквивалент на 1 април и това е 28 декември.

Денят става международен празник в началото на XX век.

Шеги, които остават в историята

Един от най-разпространените майтапи, който е лесен за изпълнение, е да се замени кремът между бисквитките с паста за зъби. Но има и шеги, които остават в историята със своята сложност и значение.

Снимка: iStock

През 1857 г. в Лондон обявяват церемония по „къпане на лъвовете“. Продават се и билети за събитието, което така и никога не се състои.

През 1957 г. Би Би Си пуска филм в тяхната новинарска програма как швейцарски фермери берат пресни спагети. Видеото е с надпис „Швейцарската реколта от спагети“. Телевизията много бързо е залята с искания от зрители да си закупят спагетено растение. Поради тази причина на следващия ден телевизията си признава за първоаприлската шега.

През 1980 г. отново в Лондон Би Би Си обявява, че часовниковият циферблат на Биг Бен ще бъде заменен с електронен. Те обявяват също, че който първи се свърже с телевизията по телефона, може да спечели часовниковите стрелки от циферблата.

През 1986 г. парижани остават възмутени, след като в. „Паризиен“ обявява, че Айфеловата кула ще бъде демонтирана, за да се премести в „Дисниленд“.

У нас като столица на хумора и сатирата е определена Габрово. Като най-шеговито настроени са определяни шопите.

Независимо дали харесвате този ден или не, внимавайте какво ви казват околните. Ако звучи прекалено невероятно… вероятно е първоаприлска шега!