Демонстрантите на киевския Михайловски тази вечер запалиха свещи в знак на протест срещу полицейското насилие в украинската столица снощи. На площада се събраха над 15 000 души.

Около стотина младежи с каски са блокирали пътя в района на площада, защото надолу по пътя има 4 автобуса на специалните части „Беркут”.

В петък вечер подкрепящите европейската интеграция на страната бяха разпръснати с палки и сълзотворен газ от центъра на Киев. Заповедта за разпръсване множеството е издадена лично от началника на киевската полиция Валерий Коряк.

Украинският президент Виктор Янукович излезе с обръщение към нацията, като призова върховната прокуратура в страната да накаже виновните за насилието срещу митинга на Площада на Независимостта.

„Уважаеми съотечественици, аз съм дълбоко възмутен от събитията, случили се тази нощ на Площада на Независимостта. Осъждам действията, които доведоха до силово противопоставяне и страдания на хората. Тези, които не се вслушаха думите на конституцията и президента, и със своите действия провокираха конфликт на Площада на Независимостта, ще бъдат наказани”, заяви Янукович.

Редица държави осъдиха прекомерната сила срещу мирните демонстрации в Украйна. Полша осъжда разгонването на демонстрацията в Киев в подкрепа на евроинтеграцията на Украйна, обяви днес външното министерство във Варшава, цитирано от ИТАР-ТАСС. "Потушаването на мирни демонстрации не обслужва процеса на европейска интеграция на Украйна", се казва в изявлението. В документа се отправя призив към украинските власти да не използват "силови решения", които могат да имат "непредсказуеми и необратими последствия".

Британският държавен министър по въпросите на ЕС и НАТО Дейвид Лидингтън каза днес, че украинските управляващи трябва да уважават правото на гражданите да участват в мирни протести. Министърът призова да бъда извършено подробно разследване защо милиционерите са действали със сила.

Европейският съюз също осъди насилието срещу привърженици на евроинтеграцията в Киев. "Призоваваме президента и украинските власти да разследват и установят отговорните за тези действия срещу основните свободи на човека, каквито са свободата на събрания и изразяване", са казва в съвместна декларация на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле и върховния представител на ЕС по външните отношения и сигурността Катрин Аштън.

САЩ също осъждат насилието на украинските власти и призовават Киев да уважава правото на изразяване и събрания, заяви днес говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки.

Посланикът на Украйна в Канада Наталия Голуб подаде оставка. Във фейсбук тя написа: „От днес аз не се смятам за държавен служител на Украйна”. Голуб благодари на всички свои колеги-дипломати и им пожелава „мъжество и висока вътрешна мотивация и занапред достойно да защитават интересите на нашата родина”. „От днес аз съзнателно се връщам към статута на обикновена гражданка на Украйна, за което съм безкрайно радостна”, пише още в съобщението й.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната