Мащабната операция в парижкото предградие Сен Дени, която започна около 4.30 часа сутринта местно време, приключи, обяви говорител на френското правителство, цитиран от Ройтерс.

Целта на специалната полицейска операция цели беше задържането на Абделхамид Абауд, предполагаем поръчител на атентатите в Париж от 13-и ноември.

Френските власти все още се опитват да изяснят съдбата му след 7-часовата антитерористична акция.

Френският президент Франсоа Оланд обяви, че целта на щурма в Сен Дени е била да се неутрализират терористи, които имат връзки с извършителите на ужасяващите атаки от петък.

В предградието избухнаха две престрелки рано сутринта. Заподозрени се барикадираха в апартамент, а полиция и спецчасти ги обградиха.

Снимка: БГНЕС

Двама предполагаеми терористи са убити, а седем души са арестувани - това е равносметката след акцията, потвърди френският вътрешен министър Бернар Казньов.

Едната жертва е жена, която се е самовзривила с колан с експлозиви, а вторият загинал е уцелен от куршуми и граната. Жената е роднина на Абделхамид Абауд, предаде BMFTV.

Снимка: Reuters

Трима полицаи са леко ранени.

Трима от арестуваните са били изведени от апартамента.

Обитатели на сградата, сред които жени и деца, бяха евакуирани.

От задържаните са взети ДНК проби, предаде телевизия "France 2". Според медията акцията в „Сен Дени” е предприета, тъй като разузнаването е научило, че се планира атака в бизнес района „Ла Дефанс” в Париж.

Самоличността на задържаните не се уточнява.

Подслушани телефонни разговори, наблюдение, свидетелски разкази са помогнали на властите да предположат, че е възможно Абделхамид Абауд да е в апартамента, който беше атакуван от спецчастите, заяви прокурорът на Париж Франсоа Молен.

Той не уточни дали Абауд е сред седемте задържани или двамата убити при щурма в парижкото предградие.

Въпреки обявения край на акцията полицейското присъствие в предградието Сен Дени остава засилено. Полицията е действала при извънредно трудни условия, добави Казньов. Оланд похвали и жителите на Сен Дени за смелостта и спокойствието им по време на полицейската операция.

На живеещите в района, които са между 15 000 и 20 000 души, все още се препоръчва да останат у дома.

Жена от сградата, атакувана от силите за сигурност, разказа пред Би Би Си за изживения ужас. Тя живее на етажа под апартамента, в който се бяха барикадирали запозодрени, и се е скрила в банята, но е имало толкова много експлозии, че си е мислела, че таванът ще се срути. Свидетелката сподели, че е чула изстрели, писъци и хора, които са крещели: Стреляй, стреляй!”.

Френският държавен глава Франсоа Оланд повтори изказването си, че Франция е във война с „Ислямска държава”. Той отбеляза, че Франция е мишена за терористите заради ценностите и мястото си в света. „Ислямска държава” има армия, финансови ресурси, петролни ресурси и окупира територия. Има съучастници в Европа. Тя извършва варварски кланета”, подчерта Оланд.