Крайнолявата партия СИРИЗА на Алексис Ципрас спечели с неголяма преднина предсрочните парламентарни избори в Гърция, показват първите резултати. Вероятно отново политическата сила ще влезе в коалиция.

Данните от първите проучвания и екзитполове показват, че доскорошните управляващи са взели между 30 и 34 на сто от гласовете. Втора е дясната „Нова демокрация” – с между 28% и 32.5%.

При малко над 52% обработени протоколи обаче разликата вече е над 7 на сто в полза на СИРИЗА - над 35 процента срещу около 28 на сто за консерваторите. Според избирателните правила в Гърция, това означава, че радикалната левица ще има 144 места срещу 75 за десните.

Трета ще е скандалната националистическа партия "Златна зора" - с между 6.5% и 8% от вота.

Очаква се 8-9 партии да влязат в парламента. Веднага след "Златна зора" се нареждат ПАСОК и комунистите от ККЕ. Следват центристката "То потами" и бившият коалиционен партньор на Ципрас "Независими гърци".

Предстоят тежки преговори за формиране на управляваща коалиция и правителство – резултатът на СИРИЗА не стига за самостоятелно управление. По всяка вероятност, отново във властта ще влязат евроскептичните "Независими гърци" на Панос Каменос.

“До три дни ще имаме правителство, оглавявано от СИРИЗА”, изрази увереност представителят на партията пред държавната телевизия ЕРТ, възстановена по времето на Ципрас.

Самият бивш (и вероятно - бъдещ) премиер коментира в Twitter, че предстоят "дни на тежка работа и борба".

Кой какво каза днес?

Въпреки че гласуването в Гърция е задължително, много от избирателите не отидоха до урните днес. Причината – не очакват, че нещо ще се промени.

За разлика от тях политическите лидери гласуваха още рано сутринта. Алексис Ципрас беше сред първите: „Ако гръцкият народ ни даде правото да управляваме, ние ще продължим по пътя към стабилността и ще изградим силно правителство, от което страната има нужда. Решени сме да се борим за правата на народа не само в Европа, но и у нас”.

Политическата стабилност е ключът към излизане от кризата. Такова е мнението на Теодор Фортсакис от „Нова демокрация”. Според него правителство съставено от партията му заедно с проевропейски коалициони партньори, ще помогне за изпълнението на тежката икономическа реформа, гласувана в предишния парламент.

„Опасявам се, че господин Ципрас постави интересите на своята партия пред тези на народа. Да се надяваме, че следващото правителство ще е стабилно. Наистина се нуждаем от стабилност и време”, посочи Фортсакис.

Има и мнения, че Гърция се е провалила политически, а не икономически. Според Констанинос Алексакос от Движение социалдемократи, партията на експремиера Папандреу, нито СИРИЗА, нито „Нова демокрация” имат волята за истинска промяна в Гърция: „Досега никой не е направил нищо за повече прозрачност, за справедливост. Никой не си мърда пръста за бързи съдебни дела, както и за стабилна данъчна система”.

Как стигнахме до вота?

Това са вторите предсрочни парламентарни избори в южната ни съседка от началото на годината. Те бяха предизвикани от министър-председателя Алексис Ципрас, който подаде оставка.

Той и неговата лява радикална партия СИРИЗА дойдоха на власт в резултат на вота от 25 януари тази година. Неговото правителство прие всички условия на международните кредитори, въпреки че се обявяваше за прекратяване на политиката на строги икономии.

В резултат на тези действия на Ципрас Гърция получи Трета програма с помощи на стойност 86 милиарда евро.