Десетки цивилни загинаха при серия от нападения в сирийския град Алепо.

27 души бяха убити при въздушен удар срещу болница, поддържана от международната неправителствена организация „Лекари без граници“. Повечето пациенти са възрастни хора, а сред жертвите има най-малко трима лекари, съобщиха от международната организация.

По-рано днес Сирийската обсерватория за човешки права съобщи, че сред загиналите има и три деца, както и единственият педиатър в града.

Над 30 души загинаха при няколко други нападения в града.

Според местни източници ударите са нанесени от сирийските военновъздушни сили или от руски самолети.

Дамаск и Москва отхвърлят обвиненията.

„Руските военновъздушни сили, базирани в Сирия, не са извършвали никакви полети в района на Алепо през последните няколко денонощия“, заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Няма нищо вярно в разпространените от някои медии твърдения за нанесен въздушен удар срещу болница в квартал „Сукари“, в източната част на Алепо, заяви високопоставен източник от сирийската армия, цитиран от държавната информационна агенция САНА. Той подчерта, че „тези измислици са опит да се прикрият престъпленията на терористи, които наистина са насочени срещу мирни сирийски граждани“.

Същевременно сирийското министерство на външните работи изпрати писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и до Съвета за сигурност на ООН, в което твърди, че нападения на терористични групи в Алепо биха били невъзможни без поддръжката, която продължава да им оказва Турция.

Според Сирийската обсерватория за човешки права за последната седмица правителствените сили са убили 84 цивилни граждани в Алепо, а при нападения на бунтовниците са загинали 49 цивилни в контролираните от режима територии.

Вълната от насилие е на фона на информациите, че сирийската армия, подпомагана от руски самолети, подготвя мащабна офанзива в Алепо.

На фона на размириците, поредният кръг от мирни преговори в Женева е пред провал.