Северна Корея се похвали, че успешно е провела нов – пети, тест на ядрена бомба.

Севернокорейската държавна телевизия обяви, че страната вече е способна да монтира ядрени бойни глави на балистични ракети.

Причина за ядреното изпитание е „американската враждебност“.

Подозренията за извършването на нов тест се породиха рано тази сутрин, след като в КНДР беше регистрирано земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер в близост до обект за ядрени изпитания в североизточната част на страната.

Трусът е бил на повърхността и близо до полигона за ядрени тестове „Пунгери“.

Южнокорейското правителство обвини Пхенян, че е извършило нов тест по повод отбелязвания днес Ден на основаване на страната.

По данни на южнокорейското Национално метеорологично бюро трусът е бил с техногенен характер.

По-късно представител на южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че „след анализ стигнахме до извода, че КНДР е извършила изпитание на ядрена бомба с мощност на взрива около 10 килотона“.

Това е най-мощният ядрен тест на Северна Корея досега.

Съветът за сигурност на ООН обяви, че ще се събере на извънредно заседание, а САЩ – че ще работят за оказване на натиск върху Пхенян.

„Този ядрен опит представлява сериозна заплаха за националната сигурност на Япония, а също така за мира и сигурността на Североизточна Азия и на международната общност. Ние категорично не можем да приемем това“, каза министърът на отбраната на Япония Томоми Инада.