Въоръжените сили на Съединените щати са нанесли въздушни удари срещу бойците на „Ислямската държава” в Ирак, съобщи в Туитър сектретарят на Пентагона адмирал Джон Кирби.

Американски самолети са атакували артилерийски части, които се сражават в Северен Ирак срещу кюрдски сили, отбраняващи град Ирбил.

Барак Обама разреши нанасянето на въздушни удари късно вечерта в четвъртък, за да спаси от геноцид хиляди иракчани от религиозни малцинства. Над 50 000 християни и представители на малцинството езиди напуснаха домовете си в Северен Ирак в опит да избегнат саморазправата. Джихадистите от групировката „Ислямска държава” са им поставили условие - да приемат исляма или да бъдат екзекутирани. Хиляди хора са потърсили убежище в планините Синджар, където бедсват вече близо седмица без храна и вода

Президентът Барак Обама обяви, че в Ирак няма да бъдат изпращани американски войници. „Ако имаме молба за помощ от иракското правителство и ако имаме възможността да помогнем за предотвратяване на кланета, сямтам, че САЩ не могат да останат слепи. Можем да действаме внимателно и отговорно, за да предотвратим потенциален геноцид", каза той в изявлението си.

Барак Обама разпореди нанасяне на въздушни удари с цел да се разбие обръча около бежанците и да им се даде възможност да избягат. Паралелно с това на бедстващите са спуснати от въздуха хуманитарни помощи.

Обама призова и другите държави по света да проявят солидарност с иракските власти, но за момента нито една държава не е поела ангажимент да действа.

Екстремистката мюсюлманска групировка „Ислямска държава”, известна по-рано като „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, вече установи контрол над огромни територии от Ирак и Сирия, където в края на юни обяви създаването на ислямски халифат и въведе сурови закони, които се налагат с кръв и изтезания.

През юни бойците й превзеха северния град Мосул и продължиха напред към столицата Багдад. По-рано тази седмица те установиха контрол и над най-големия християнски град в Ирак Каракош.