Етническите роми, които градят живота и кариерата си във Франция, отвърнаха на удара на френски министър, според когото те са неспособни да се интегрират и трябва да бъдат експулсирани, предаде АФП.

Докато спорът около противоречивите забележки на вътрешния министър Манюел Валс продължава, някои роми, които са преодолели неравенството, за да преуспеят във Франция, предупредиха, че налагането на стереотипи на общност, която бива преследвана от векове, не помага на никого.

„Моето бъдеще е във Франция, за моята работа и моите деца”, казва Сорин Чиорба, който само преди четири години живее със семейството си в барака, направена от кашони, в лагер в предградията на Париж.

По-голямата част от около 20-те хиляди роми във Франция живеят в подобни, често незаконни лагери. От там до живота с постоянна работа и месечен наем има дълъг път и Чиорба с готовност признава, че му е бил нужен късмет и помощ, за да го извърви.

Той е срещнал служител на хуманитарната организация Emmaus, който му е помогнал да се настани чрез проект за временно настаняване на местните власти. Скоро след това започнал да помага в строителството на бунгала за други семейства.

„Докато работих тук научих френски”, допълва той в пъстрия си апартамент в Париж, където живее със съпругата си и шестте си деца, след като е получил разрешение за работа. „Никой не краде или проси. Животът тук е хубав”, признава Чиорба.