Нараства напрежението по границата на Турция със Сирия в района на изградената от Анкара бетонна стена в окръг Нусайбин, населен предимно с кюрди, предаде агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от агенция „Фокус”.

Въпреки забраната от валийството, легалната и парламентарно представена кюрдска Партия на мира и демокрацията (ПМД) се готви да проведе обявените за четвъртък протестни действия.

Преди осем дни кметът на Нусайбин Айше Гьоккан, избрана от листата на ПМД, започна гладна стачка и обяви, че като жена не може да приеме загражденията по границата. Според Гьокхан строителството на стената служи за отделяне на едно от друго на кюрдското население от двете страни на границата.

На 5 ноември 18-членна делегация, водена от председателя на Съюза на турските лекари Йоздемир Актан, направи опит да посети стачкуващия кмет, но полицията взе засилени мерки за сигурност в района и не позволи срещата да се осъществи.

Преди това - на 2 ноември, съпредседателят на партията посети кмета на Нусайбин Айше Гьоккан и призова за масови протести, ако до 7 ноември бетонната стена не бъде премахната.

Освен бетонната стена обаче, полицията е предприела допълнителни мерки срещу нелегалното преминаване на граничната бразда – поставени са допълнителни железни бариери в пограничните участъци, магазините са затворени, на възловите места в околийския град са разположени бронирани полицейски машини, полицията изследва близките до границата райони със специално обучени кучета за взривни материали.

Напрежение има и в околиите Силопи и Идил на съседната турска провинция Шърнак, където също живеят компактни маси кюрдско население. Там са взети подобни допълнителни мерки за сигурност, а магазините също са затворени.