Руският президент Владимир Путин отправи остро задочно предупреждение към Турция.

Руският държавен глава разпореди на войските си в Сирия да действат безкомпромисно срещу всеки, който застраши сигурността им.

Същевременно турският президент Реджеп Таип Ердоган обяви, че няма да изтегли войниците си от Ирак.

Острото изказване на Путин дойде в рамките на срещата му с ръководството на руското отбранително министерство.

„Заповядвам ви да действате крайно твърдо. Всички цели, които застрашават руските войски или сухопътната ни инфраструктура, трябва да бъдат унищожавани незабавно”, заяви Путин.

Думите му идват седмици след като страната разположи ракетни комплекси С400 в базата си в Сирия. Те могат да свалят всяка цел в радиус от 600 километра, включително и край границата с Турция.

На свой ред властите в Анкара обявиха, че няма да изтеглят войските си от Ирак въпреки настояването на местното правителство.

„Няма да изтеглим войските си. Решени сме да продължим тренировъчния процес и ще го правим в дух на взаимно разбирателство. Не сме изпратили бойни части, за да се бият там, а за да пазят нашите инструктори, които обучават иракските бойци”, подчерта Ердоган.

Турски войски и танкове се появиха в Северен Ирак с аргумента, че изпълняват програма по съвместни тренировки с иракската армия. Тя даде ултиматум на турските войски да се приберат у дома, но те не го спазиха, а ответни мерки не последваха.