Руският президент Владимир Путин не се е появявал пред света близо седмица, твърдят руски медии. Световната преса започна да разпространява спекулации за здравословното състояние на държавника.

Последната обществена проява на Путин беше на 5 март. Тогава той прие в Кремъл италианския премиер Матео Ренци. Оттогава насам руският президент е в неизвестност.

В сряда пресслужбата му публикува снимка с ръководителя на Република Карелия, но се оказа, че тя е правена още миналата сряда.

Друга мистериозна среща Путин уж имал във вторник с един от областните губернатори, но добре осведомени източници твърдят, че въпросният чиновник въобще не се е появявал в Кремъл.

Междувременно президентът отложи и визитата си в Казахстан, насрочена за четвъртък и петък.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков побърза да опровергае слуховете и съобщи пред „Ройтерс”, че руският президент е в добро здраве. Той обаче не успя да уточни кога Путин ще се появи отново в публичното пространство.

„Той непрекъснато има срещи – днес, утре. Не знам кои от тях ще направим публично достояние”, коментира Песков. В отговор на въпроса дали Путин е здрав, той отговори лаконично с „Да”.