Сблъсъците между поддръжници на опозицията и силите на реда в центъра на Киев бяха възобновени. Там има около две хиляди протестиращи, като много от тях са с противогази, съобщи ИТАР-ТАСС.

Демонстрантите хвърлят пиратки срещу полицията, която им отвръща със сълзотворен газ. Улицата, на която вчера избухнаха протестите, е блокирана от останки от изгорели автобуси, зад които са образували кордон неколкостотин милиционери с щитове.

На мястото има и голям брой автобуси на полицията. Пред изгорелите автобуси протестиращите посипват със сол асфалта, който се заледи след използваните за разгонване на протеста водни оръдия.

Задържани са над 20 участници в протестите. Около 100 служители на силите на реда са потърсили медицинска помощ, като 61 от тях са приети в болница, съобщи пресслужбата на вътрешното министерство.

Позовавайки се на отдела за здравеопазване, киевската градска държавна администрация на свой ред съобщи, че към службите за спешна медицинска помощ тази сутрин са се обърнали 103-ма участници в протеста, пострадали при сблъсъците. Четиридесет и двама демонстранти са в болница, четирима от тях - с тежки травми.

Междувременно станаха ясни пет искания, с които опозицията ще отиде на преговорите с властите в Украйна. При това програмата минимум вече не предвижда компромиси с президента Янукович.

Събитията на улица „Грушевский” показват, че масата протестиращи се е радикализирала дотолкова, че хората вече са готови дори за гражданска война. Поради това опозицията няма да се ограничи, както миналия път с „амнистии”, а подготвя радикален „пакет предложения” за Виктор Янукович, съобщава Еспресо.TV.

Сред минималните изисквания са:
1. Незабавни предсрочни избори за президент и парламент;
2. Промяна на закона за избора на държавен глава и нов състав на ЦИК;
3. Оставка на правителството на Азаров и сформиране на преходно правителство. Смяна на главния прокурор и председателят на парламента;
4. Наказване на вътрешния министър Виталий Захарченко с повече от оставка;
5. Отмяна на всички скандални закони и пълна амнистия за всички участници в революционното противопоставяне.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната