Протест и събиране по повод световния ден за солидарност със Сирия и сирийската революция, който беше вчера. Инициаторът е Асоциация на Свободна Сирия.


Асоциацията кани сирийци и българи, заедно да поднесат цветя пред паметника на националния ни герой Васил Левски, днес, в 2 следобед. Сирийците искат да изразят благодарност към българите, за оказаната помощ на бежанците. Както и подкрепата си за революцията в Сирия срещу режим, който, цитирам, използва варели с взривове и химически оръжия срещу народа и цивилните граждани.

Междувременно над 40 сирийски бунтовници загинаха при спецоперация на правителствената армия на север от град Алепо. Повечето убити са били чужди граждани. По данни на Сирийската организация за правата на човека, за една седмица в Сирия са загинали 500 души.

За почти 3 години от началото на войната, в Сирия са загинали над 100 хиляди души. В последните дни боеве се водят не само между противници и привърженици на Башар Асад.

Най-малко 500 души са загинали при тежки сражения между различни бунтовнически фракции. Бежанците от сирийската криза са вече 2 милиона и 300 хиляди в региона, а в Европа - около 60 хиляди, от които 2/3 - жени и деца. ООН очаква до края на 2014-та броят на бежанците да се удвои. През 2013-та близо 6500 души са потърсили закрила в България.