Приключилият в Брюксел съвет на лидерите от ЕС се оказа доста необичаен и беше белязан от два прецедента - един лош и един добър. В негативен план тази среща на върха за първи път отчете пропукване в желязното партньорство между ЕС и САЩ. Добрата новина пък е, че за първи път съветът се провежда на фона на оптимистични данни за европейската икономика и сигналите за край на кризата.

Ангела Меркел пристигна на срещата с автомобил, чийто регистрационен номер беше 007. И съвсем на място, защото половината от есенния съвет беше посветен на скандала с подслушванията.

Заради съмненията, че американските служби са следели телефоните на Меркел и други европейски лидери, Евросъюзът официално предупреди Вашингтон, че доверието е сериозно подкопано. Франция и Германия създадоха контактна група за изясняване на отношенията и сътрудничеството с американските служби.

Саркастични коментари във връзка със скандала имаше при всеки от рутинните проблеми с компютрите, телефоните и микрофоните на съвета.

България пък си тръгна с уверенията на Европа, че помощта за бежанците няма да остане само на думи и хартия. Очаква се до края на декември да стане ясно какви финанси ще бъдат отпуснати на най-засегнатите от бежанския прилив държави.

Брюксел обеща още да подсили ресурсите на агенциите за контрол на границите - това беше сериозно постижение за 7-те държави, подложени на най-голям бежански натиск по южната граница на съюза, сред които и България.

По-късно Пламен Орешарски разговаря и с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. На брифинг за медиите премиерът изтъкна, че броят на бежанците у нас може да не е много голям в сравнение с други държави, но за нас като неподготвена страна това са много хора.

След настояване на Орешарски, работната група, която ще се занимава с миграционния натиск върху ЕС, ще разшири обхвата си и ще включи не само морската, но и сухопътната граница на Общността.

Българските журналисти станаха свидетел и на още един прецедент. Двамата основни партийни лидери Сергей Станишев и Бойко Борисов застанаха зад една кауза - да убедят подкрепящите ги в Брюксел формации да съдействат на страната ни за проблема с бежанците.