Британската принцеса Ан, сестрата на крал Чарлз III, се е завърнала в имението си в „Гаткомб Парк“ днес сутринта. Тя беше в болница, където беше лекувана от леки наранявания по главата и сътресение на мозъка, предаде Си Ен Ен.

73-годишната кралска принцеса беше откарана в болницата след инцидент с кон, докато се разхождала в имението.

„Тя ще продължи да си почива и да се възстановява у дома и ще се върне към публични ангажименти, когато медицинският ѝ екип препоръча, че това е безопасно“, заяви кралски източник.

Съпругът ѝ - вицеадмирал Тим Лоурънс, изрази благодарността си към медицинския персонал за положените грижи.

„Бих искал да изкажа най-сърдечните си благодарности на целия екип на болница „Саутмийд“ за грижите, опита и любезността им по време на краткия престой на съпругата ми“, казва той в изявлението си.

Точните обстоятелства, довели до нараняванията на кралската принцеса, все още не са ясни, но преди това медицинският й екип заяви, че нараняванията на главата й съответстват на евентуален удар от главата или краката на кон.

Коя е „принцесата в сянка"?

Единствената дъщеря на кралица Елизабет II и принц Филип и едно от четирите им деца - тя е сякаш винаги в периферията на кралската история и въпреки това не успява да избяга от обективите на медиите и от своите задължения като част от семейството.

Принцеса Ан е известна като една от най-трудолюбивите кралски особи, изпълняваща много от семейните ангажименти.

Разпознаваема е с интереса си към конете и постиженията си в конния спорт, като става първият член на кралското семейство, който се състезава на Олимпийските игри, на игрите в Монреал през 1976 г.

Въпреки че вече се е отказала от ездата, принцесата остава активна в света на конните състезания. През 1986 г. тя става президент на Международната федерация по конен спорт и е председател на Асоциацията по езда за хора с увреждания. Освен това Ан е и член на Международния олимпийски комитет.