Правителството на Австрия отложи повторението на втория тур на президентските избори, който трябваше да се състои на 2 октомври. Това стана ясно от вътрешния министър на страната Волфганг Соботка.

Евентуални дати за новия тур са 27 ноември или 4 декември, тъй като правителството ще опита това да се случи още тази година.

Отлагането на изборите се налага заради технически проблем, свързан с разлепващи се пликове. Това е прецедент в Австрия, който ще наложи и промяна на законодателството, тъй като във възможно най-кратък срок трябва да бъде приет съответен закон, позволяващ отлагане на повторното провеждане на балотажа.

Министърът се извини на всички избиратели, които вече са гласували по пощата, както и на двамата претенденти за поста - Александър ван дер Белен и Норберт Хофер.

Друг проблем, който трябва да бъде решен, е по какъв начин да бъдат изготвени изборните списъци, защото законът предвижда да се ползват списъците от първия тур, но след като окончателното гласуване става над половин година по-късно, е логично те да се актуализират. Според статистически данни междувременно са починали около 34 хил. избиратели, а много младежи са получили право на глас.

Федералната криминална служба проверява случая с незалепващите пликове, но засега няма данни за съзнателно саботиране на изборите. На държавната печатница ще бъде възложено производството на пликове от стар тип, при които се очаква да няма проблеми.

По предварителни данни отлагането ще струва на избирателите 2 млн. евро.

БТА