Дебатът между настоящия американски президент Джо Байдън и неговия основен опонент – бившия президент Доналд Тръмп, доведе до сериозни притеснения сред демократите в САЩ. Появиха се призиви Байдън да бъде сменен като кандидат за изборите заради здравословното му състояние, което беше описано крехко, катастрофално и тотално неадекватно.

Ако Джо Байдън загуби изборите през ноември, в историята ще бъде записано, че е отнело само 10 минути да бъде унищожено цялото му президентство, пише Си Ен Ен в анализ. Телевизията беше и домакин на президентския дебат – нещо, което се случва за първи път.

Анализатори коментират, че „предстоящата политическа катастрофа е станала напълно неизбежна“, след като 81-годишният върховен главнокомандващ на Съединените щати „сковано се качил на сцената“.

„Дебатът Байдън-Тръмп, обективно, е най-слабото представяне на президент от началото на телевизионните дебати през 1960 г.“, посочват анализатори.

Един от основните съветници на Джо Байдън по водене на дебати, Рон Клайн, пред медии коментира преди време, че „можеш да загубиш дебат по всяко едно време, но можеш да го спечелиш само в първите 30 минути“. По този стандарт зрители и анализатори описват представянето на настоящия президент като тотална катастрофа.

Още от дете президентът Байдън се бори със заекване. Това си пролича и по време на дебата, когато извън този проблем, президентът говореше с тих и дрезгав глас. По време на целя дебат прокашляше шумно. Гласът на Байдън предизвика буря от коментари в социалните мрежи и след края на дебата от Си Ен Ен публикуваха официална информация, че „президентът бил настинал през последните няколко дни“.

Снимка: Reuters

На няколко пъти по време на дебата Байдън спираше и оставаше с отворена уста, загледан в пространството по посока на Доналд Тръмп. Не успяваше да довърши и някои от изреченията си.

„Двама дядовци са на сцената и се опитват да говорят за репродуктивните права на жените. Мразя да съм тук“.

„Цялото това събитие е тотална катастрофа. Байдън звучи изтощен, Тръмп лъже непрестанно. Никой не печели“.

„Не съм фен на Джо Байдън, но това, което гледаме в момента, е толкова, толкова неловко. Това е един крехък възрастен на сцената, който се изключва на всеки няколко минути и губи мисълта си. Спрете го!“.

Това са само част от коментарите онлайн за представянето на Байдън.

Снимка: Reuters

„Изглеждаше леко дезориентиран. Положението не се подобри с течение на дебата“, коментира дългогодишният коментатор на демократите Дейвид Алексрод.

Дори вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис призна, че Байдън е започнал бавно.

„Това, което видяхме тази вечер е, че президентът е пълна противоположност на Доналд Тръмп по всички важни за американците теми. Да, започнахме бавно, но завършихме силно“, каза тя. Харис защити Байдън като каза, че представянето му може да бъде обект на дебат, но „същината на проблемите е по-важна“.