Десетки души са загинали, след като кораб с 250 имигранти потъна между Сицилия и Тунис, предаде Ройтерс. Малтийският президент Джоузеф Мускат заяви на пресконференция във Валета, че има индикации, че загиналите са най-малко 27, „а броят им се очаква да се увеличи, вероятно драстично”.

Според италианската агенция АНСА във водата е имало около 50 тела, включително и на около десет деца, след инцидента, станал на около 100 км южно от остров Лампедуза.

Малтийският военноморски флот заяви, че един от корабите му е спасил 150 имигранти, а кораб на италианския флот е извадил от водата 56 души. Най-сериозно ранените са откарани с хеликоптер до Лампедуза.

Това е вторият подобен инцидент за този месец. На 3 октомври се удавиха 339 души, когато кораб, превозващ имигранти от Еритрея и Сомалия, потъна край Лампедуза.

При друг инцидент с ферибот почерни видите, западно от египетския град Александрия. Съобщава се за десетки загинали и близо 120 спасени нелегални емигранти от Палестина, Сирия и Египет. Издирването на оцелели продължава.