По информация на bTV половината депутати от СИРИЗА няма да подкрепят внесените от премиера и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрос мерки за икономии, съобщи кореспондентът на телевизията в Атина Теодора Трифонова. Очаква се обаче голяма част от опозицията да гласува "за" предложенията на Ципрас.

Днес е решаващ ден за Гърция. Парламентът трябва да одобри мерките за икономии в замяна на нов спасителен пакет за страната. Гласуването ще е на фона на масови протести.


Още на обед в протестно шествие участваха социални работници, фармацевти, както и членове на комунистическата партия в Гърция. Те се отправиха към Министерството на икономиката със скандирания „Ципрас – мафия” и „Правителството на Ципрас е мафия”.

Хиляди граждани на Гърция ще излязат на протест в 19 ч., когато парламентът ще се събере, за да гласува пакета.

Къснo снощи в интервю за държавната телевизия премиерът Алексис Ципрас каза, че няма да подаде оставка и ще поеме отговорността за резултатите от реформите.

Междувременно МВФ обаче разкритикува предложената от Европа сделка за Гърция. Това съобщава Би Би Си. Според фонда, Атина не може да погасява дълга си и се налага той да бъде частично опростен.

Във вторник вечерта МВФ е публикувал препоръка, която е отправил към Еврогрупата през уикенда. Тя съдържа предложения за отписване на гръцкия дълг от 323 милиарда евро. Финансовата институция дава да се разбере, че не желае да участва в трети спасителен пакет, ако Брюксел не направи отстъпки към Атина, коментира Би Би Си. Гърция вече пропусна две вноски към фонда, припомня британската медия.

Междувременно зам.-министърът на финансите Надя Валвани подаде оставка. Тя ще запази депутатското си място в управляващата партия СИРИЗА.

Това е третата оставка в правителството на Алексис Ципрас, след тази на финансовия министър Янис Варуфакис и заместник министъра по европейските въпроси Никос ХутИс.

Заявка за оставка е дал и енергийния министър Панайотис Лафазанис.