Ожесточените сражения в Нагорни Карабах продължават второ денонощие.

Съобщенията за десетки загинали и от двете страни обаче не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

Ситуацията остава напрегната и за момента няма ясно обяснение за възобновяването на конфликта между арменци и азербайджанци, който се смяташе за замразен от десетилетия.

Азербайджанското министерство на отбраната обяви, че едностранно прекратява огъня, но карабахските сили твърдят, че това е дезинформация.

Снимка: bTV

„Това е най-широкомащабното нападение, което азербайджанската страна е предприемала от прекратяването на огъня през 1994 г.“, каза арменският президент Серж Саркисян.

Съобщенията на двете страни в конфликта за нанесените щети и човешки жертви са противоречиви. Смята се, че най-малко 30 военни са загинали от арменска и от азербайджанска страна.

Ереван твърди, че Азербайджан е загубил 14 танка, хеликоптер и друга бронирана техника. Азербайджан пък обяви, че е превзел няколко населени места и над 100 противникови войници са убити или ранени.

„Сражаваме се на своята собствена територия. Ако арменските войници не искат да загиват, нека напуснат азербайджанска територия“, каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Нагорни Карабах е район, населен с етнически арменци, който обаче се намира на територията на Азербайджан. След разпада на Съветския съюз за контрола на територията избухват кървави сражения. Преди точно 22 години е постигнато споразумение за прекратяване на огъня, но трайно решение на конфликта няма.