Върховният комисар по правата на човека към Организацията на обединените нации (ООН) Зейд Раад ал Хюсейн обвини България в извършването на систематични нарушения на човешките права чрез криминализирането на мигранти, предаде "Ройтерс".

Политиката на България "поражда сериозни опасения относно спазването от нейна страна на международното право", се казва в изявлението но комисаря. По думите му "особено тревожен е фактът, че важни и влиятелни обществени фигури изразяват подкрепа за незаконни въоръжени групи, които нагло преследват и ловят мигранти в райони по българо-турската граница."

Един от най-сериозните проблеми е, че на практика всички, влизащи нерегламентирано в България са задържани, казва Хюсейн. "Дори по-лошо - възможно е да са давани на съд и изпращани в затвора за година или повече, ако се опитат да напуснат страната. Напускането на страната се смята за престъпление, въпреки според международните закони всеки има право да напусне дадена страна, включително родината си."

Изявлението на Хюсейн "не отразява обективно ситуацията с търсещите убежище в България”, заяви за „Ройтерс” говорител на българското Министерство на вътрешните работи.

От Държавната агенция за бежанците коментираха, че процедурата по приемане на търсещите убежище се определя от българските закони. Агенцията твърди, че няма задържани насила чужденци в нито един от четирите центъра за настаняване от открит тип, и допълва, че няма информация за нарушаване на човешките права.