В кратко изявление по телевизията френският президент Франсоа Оланд обяви, че експулсираната в Косово ромска ученичка може да се върне във Франция сама, за да продължи учението си. Разрешението е само за нея, а не за родителите й и петте нейни братя и сестри, уточни държавният глава.

Той посочи, че взел решението от хуманитарни подбуди и че никакво право не е нарушено по време на експулсирането на Леонарда и семейството й.

Грешка няма, законът е стриктно спазен, но има необмисленост при задържането на Леонарда, добави президентът, позовавайки се на заключенията на направеното административно разследване. Тези обстоятелства станаха причина за масови протести на ученици във Франция.

Както бе съобщено, полицаи свалили ромката от ученически автобус, в който пътувала със съучениците си, за да я експулсират.

Леонарда Дибрани от своя страна отговори, че няма да се върне във Франция без семейството си, предаде АФП.

„Няма да се върна сама във Франция. Няма да изоставя семейството си. Не само аз трябва да посещавам училище. Братята и сестрите ми също са ученици и трябва да ходят на училище”, заяви 15-годишното момиче, което е родено в Италия.

Ромското семейство има 6 деца. Леонарда и още 4 от децата са родени в Италия, а последното, само на 17 месеца, е родено във Франция.