Влязоха в сила новите разширени санкции на Европейския съюз срещу Русия заради подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна.

Забраняват се доставките на товари с двойно предназначение за 9 компании от отбранителния сектор на Русия. Под санкциите попадат и руските компании „Роснефт", Транснефт" и „Газпром Нефт".

Освен това Европейският съюз забранява на европейските компании да предоставят на руските си партньори услуги за проучване и добив на дълбоководен и арктически петрол, както и по проекти за шистов газ.

Към забранителния списък от видни фигури от руския обществен живот са добавени още 24 души, сред които заместник-председателят на Долната камара на парламента Владимир Жириновски.

Според лидера на германската партия Левицата Волфганг Герке нито един проблем в Европа или където и да е по света не може да бъде решен без сътрудничество с Русия. „Призовавам германското правителство да не прави Русия наш враг”, каза той.

Реакция и от САЩ

САЩ също наложиха нови санкции срещу Русия, като информацията беше потвърдена от американското министерство на финансите.

"Мерките засягат големи руски банки и се прибавят към на съществуващите санкции срещу руските финансови институции. Разширяват се санкциите срещу руския енергиен сектор и допълнителни руски организации, свързани с енергетиката и отбрана", се казва в изявление.

В списъка с нови санкции е включена руската „Сбербанк”. По-строги наказателни мерки се предприемат срещу „Банката на Москва”, „Газпромбанк”, „Россельхозбанка” и ВТБ, за които се въвежда 30-дневно ограничение за финансиране.

Наложени санкции за забрана на износа на стоки, услуги и технологии срещу пет руски енергийни компании – „Газпром”, "Газпром нефт", „Лукойл”, „Сургутнефтегаз” и „Роснефт”.

По думите на американският финансов министър Джейкъб Лу "тези стъпки подчертават продължаващата решителност на международната общност срещу агресията на Русия". "Икономическата и дипломатическата изолация на Русия ще продължи да расте, докато думите им не се превърнат в действия", предупреди той.

"Изключително важно е Русия да работи с Украйна и другите международни партньори в търсенето на трайно уреждане на конфликта", каза Лу. Той допълни, че ако Русия следва такава политика, то новите санкции могат да бъдат прекратени.

В Русия не се притесняват

В отговор Москва заяви, че също е готова с пакет контрамерки. Кремъл ще наложи ограничения върху вноса на нови и употребявани автомобили и стоки за леката промишленост.

Според главния икономист на Уралсиб Кепитъл” Алексей Деятов, последиците от санкциите ще се усетят в средносрочен план в страната.

„В близките два месеца не очакваме последици. Надяваме се, че междувременно ситуацията ще се подобри. Ако санкциите бъдат снети достатъчно бързо, не очакваме да има последици”, заяви икономистът, цитиран от РИА Новости.

Кранчето се затяга

Три държави от централна Европа - Полша, Словакия и Австрия, алармираха за намалели доставки на природен газ от Русия. Газпром обаче твърди, че понижението е незначително.

Руският газов монополист уверява, че е намалил подаването на синьо гориво за Европа само с 5 милиона кубически метра дневно. Това е незначително понижение на фона на дневните доставки от 360 милиона кубически метра.

Полша обаче твърди, че получава с 24 процента по-малко газ, а Словакия и Австрия - с около 10 -15 на сто. Преди два дни и германски компании се оплакаха от смущения в доставките.

Според енергийни експерти пониженото подаване на газ е причинило спирането на реверсивните доставки от Полша за Украйна.